TAMNA STRANA MEDALJE

Vlasti ignorirale Olimpijadu fizičara u Zagrebu

11.09.2010 u 08:46

Bionic
Reading

Vlasti RH i Grada Zagreba ostavile su stotine sudionika nedavne Međunarodne fizičke olimpijade bez osnovnih sredstava da pješače po kiši i snalaze se za spavanje, upozoravaju organizatori tog najprestižnijeg natjecanja mladih znanstvenika svijeta

Da nešto nije kako treba u 'zemlji znanja' bilo je jasno čak i neupućenima već 18. srpnja kada na svečano otvaranje 41. Međunarodne fizičke olimpijade (MFO) u Zagrebu nije došao nitko od pozvanih visokih predstavnika vlasti, kako Grada tako i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ni gradonačelnik Milan Bandić, ni ministar Radovan Fuchs, a kamoli premijerka ili predsjednik.

Da stvar bude gora, visoki dužnosnici nisu došli čak ni na zatvaranje podijeliti nagrade našim uspješnim natjecateljima koji su osvojili dvije brončane nagrade i jednu plaketu.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor tek je pismenim priopćenjem čestitala našim sudionicima na uspjehu.

Na Olimpijadi je sudjelovalo 850 učenika i profesora iz 80 zemalja svijeta, no usprkos velikim poteškoćama uspješno je održana i organizatori su dobili brojne pohvale kolega iz inozemstva. Međutim, njihovi problemi time ni približno nisu okončani. Naprotiv, ostali su suočeni s velikim financijskim problemima koji će, kako kažu, ako se uskoro ne riješe, imati nesagledive negativne posljedice za njih ali i za društvo.

'Financijsku potporu za održavanje 41. Međunarodne fizičke olimpijade u Zagrebu obećali su Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa te Grad Zagreb. Na temelju tih obećanja Hrvatsko fizikalno društvo je 2009. konačno reklo DA organizaciji Olimpijade 2010.', rekao je za tportal predsjednik organizacijskog odbora natjecanja dr. Krešo Zadro, profesor na PMF-u.

'Organizacija MFO-a je porastom broja zemalja sudionica postala jako zahtjevna, kako financijski tako i organizacijski. Zemlja domaćin pokriva sve troškove sudionika, od dolaska u mjesto održavanja do odlaska, a zemlje sudionice plaćaju put do mjesta održavanja i natrag. Olimpijada je upravo završena, a ni MZOŠ ni Grad Zagreb nisu ispunili svoja obećanja, odnosno preuzete obaveze', žali se Zadro.

Prof. Krešo Zadro
Uplatili tek dovoljno za kruh

'MZOŠ je do sada, točnije prošli tjedan kada je Olimpijada već počela, uplatio tek desetak posto preuzetih obaveza pokrivanja troškova prehrane i smještaja učenika. Natjecanje nismo prekinuli već prvi dan samo zahvaljujući razumijevanju i naporu Studentskog centra koji je osigurao smještaj za 520 učenika i hranu za 850 učenika i nastavnika, a da mu nisu doznačena ni minimalna sredstva. Ono što je do sada dalo ministarstvo ne pokriva ni kruh i mlijeko za sudionike. Nadamo se da će MZOŠ uskoro ispuniti preuzete obaveze', rekao je prvi čovjek organizacije.

Ostavili ih na kiši da pretrčavaju ceste

'Grad Zagreb je doznačio tridesetak posto obećanog iznosa. U tih tridesetak posto uključeno je i neposredno pokrivanje troškova prijevoza sudionika u Zagrebu. Međutim, nekoliko dana prije svečanog otvaranja Olimpijade Grad je otkazao organizirani prijevoz do Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, upućujući nas na korištenje javnog prijevoza i pješačenje. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport oglušio se na našu primjedbu da vođenje 520 učenika preko prometnih ulica i njihov tramvajski prijevoz od studentskog doma Cvjetno naselje do KD Vatroslava Lisinskog krije mnoge opasnosti. Popustili su tek kada sam najavio da ću zajedno sa 520 učenika sazvati konferenciju za tisak na tramvajskoj stanici u Savskoj. No za prijevoz mentora ostali su neumoljivi. Tako je u nedjelju ujutro, 18. srpnja, 260 nastavnika iz 80 zemalja širom svijeta po kiši pješačilo od hotela Dubrovnik do KD Vatroslava Lisinskog. Da se sve ne bi ponovilo tjedan dana kasnije, na svečanom zatvaranju, pokušao sam izravno sa ZET-om dogovoriti prijevoz mentora. Dogovor je postignut, ali taj su put nastavnici na vrhu Zrinjevca čekali autobus koji je kasnio gotovo sat vremena. Zbog svega toga svečano je zatvaranje kasnilo. Zaista je teško razumjeti ovako ponašanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport', ogorčen je Zadro.

Treba imati dobru vezu!

'U isto vrijeme u Zagrebu se održava i jedan drugi skup (Međunarodna smotra folklora op. a.), čiji sudionici borave u studentskom domu Cvjetno naselje. Međutim, za njih su tamo i po danu i po noći dežurali autobusi ZET-a. Obrazloženje gospodina iz ZET-a bilo je da neki imaju bolje veze!', rekao je Zadro

Ministar znanosti Radovan Fuchs nije se ugledao na japanskog kolegu
Japanski ministar osobno je objavio rezultate

'Na svečano otvaranje i svečano zatvaranje Olimpijade nisu došli ni ministar Radovan Fuchs ni gradonačelnik Bandić. Kolege iz Japana su nas pitali kada će točno biti proglašenje rezultata jer će u to vrijeme njihov ministar sazvati konferenciju za tisak da bi osobno objavio rezultate njihovih učenika. Zamjenik ministra obrazovanja Tajlanda, budućeg domaćina Olimpijade, najavio je pak dolazak u Zagreb na svečano zatvaranje. Međutim, posjet je kasnije otkazan, a usuđujem se pretpostaviti da se to dogodilo nakon što je njihova delegacija uočila izostanak naših dužnosnika na svečanom otvaranju', tvrdi Zadro.

'Estonija je domaćin Olimpijade 2012. godine. Njihovo ministarstvo je poslalo delegate u Zagreb s kojima sam satima razgovarao prenoseći im naše iskustvo. A naše je ministarstvo gotovo u potpunosti ignoriralo skup, kako na formalnoj razini tako i u materijalnoj i financijskoj podršci', rekao je Zadro. 

'Nedolazak gradonačelnika Milana Bandića na svečano otvaranje skupa na kojem sudjeluje 370 briljantnih učenika i 260 nastavnika iz 80 zemalja svijeta teško je opravdati, posebno kada se prisjetimo da je prije nekoliko godina u 5 sati ujutro spektakularno otvorio obnovljenu Bijeničku cestu u kojoj je upravo smješteno sjedište organizatora ovoga skupa. Svaki komentar je suvišan', zaključio je Zadro.

Gorak okus medalje - mladi hrvatski fizičari
Grad Zagreb: Morali smo štedjeti

Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport na optužbe organizatora odgovaraju da se Grad 'ničim se nije obavezao financirati nerealne i megalomanske troškove u iznosu od 2 milijuna kuna, koliko je bilo zatraženo'.

'Grad Zagreb je više od godinu dana upozoravao i zahtijevao racionalizaciju troškova te precizan troškovnik koji nikada nije dostavljen. Unatoč molbama Ureda da se u otežanoj gospodarskoj situaciji, koja zahtijeva razumno gospodarenje, racionaliziraju troškovi, organizator ni u jednom trenutku nije htio odstupiti od svojih zahtjeva. Primjerice, organizator je tijekom pregovora odbio ponudu za smještaj sudionika u Hotelu Sheraton koji je bio znatno jeftiniji od smještaja u Hotelu Dubrovnik', tvrdi u priopćenju prof. Dario Magdić

'Usprkos tome, Ured je prepoznao značaj ovog natjecanja i obavezao se osigurati 500 tisuća kuna koliko je doznačeno organizatoru. S obzirom na to da je svim sudionicima Olimpijade bio osiguran besplatan javni prijevoz, smatrali smo nepotrebnim troškom organizirati autobusni prijevoz nastavnika iz Hotela Dubrovnik zbog nepristupačnost za prilaz autobusa do obližnje KD Vatroslava Lisinskog'.

'Na svečanosti otvaranja natjecanja ispred Grada Zagreba kao izaslanica gradonačelnika nazočila je Biserka Bucković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda, a na svečanosti zatvaranja izaslanica gradonačelnika Helena Miladić, načelnica Odjela za mlade jer je gradonačelnik bio spriječen službenim obvezama. Iznesene usporedbe o vrijednosti i značaju pojedinih manifestacija držimo neumjesnim', poručio je u priopćenju Magdić, ponovivši kako je u teškoj gospodarskoj situaciji ured morao voditi računa o štednji.

Ministarstvo: Svoje obaveze ćemo ispuniti

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odgovorilo je na tvrdnje dr. Zadre priopćenjem prema kojem je ugovorom preuzelo pokrivanje dijelova troškova namijenjenih smještaju i prehrani učenika za vrijeme održavanja Olimpijade u iznosu od 160 tisuća kuna.

Olimpijada u brojkama

Na olimpijadi je od 18. do 25. srpnja sudjelovalo 850 učenika i professora. Natjecanja su se održava dva dana, a slobodne dane proveli su na izletima u posjetima Muzeju neandertalaca, Muzeju Nikole Tesle, te Plitvicama, Zadru i Crikvenici.

'Dio dogovorenih financijskih obaveza MZOŠ je već isplatio, a ostatak je planiran za jesen. Stoga smatramo nekorektnim prozivanje predsjednika organizacijskog odbora Olimpijade, kojim dovodi u pitanje ozbiljnost institucije kojoj se obratio za financijsku potporu', stoji u priopćenju.

'Ministarstvo je materijalno podržalo Olimpijadu i u ovim kriznim vremenima jer smatramo da je vrlo važno podržavati darovite, ali i zato što ovakav jedan veliki događaj zaslužuje značajnu pažnju'.

'Što se tiče samog protokola, MZOŠ je sudjelovao na otvaranju i zatvaranju Olimpijade a ministar je, zbog drugih obaveza, za otvaranje delegirao državnu tajnicu dr. sc. Ivanu Mrkonjić, dok je zatvaranju, upravo zbog jakog međunarodnog karaktera natjecanja, nazočila Ravnateljica uprave za međunarodne odnose Ivana Puljiz', poručuje u priopćenju MZOŠ.