PREMA NJEMAČKOJ

Vlak s nuklearnim otpadom napustio francuski teritorij

25.11.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Posljednji željeznički konvoj s jedanaest vagona nuklearnog otpada napustio je u petak francuski teritorij u Forbachu u smjeru njemačkog grada Sarrebrucka, javlja AFP

Tijekom noći oko 60-ak njemačkih policajaca pridružilo se francuskima koji su osiguravali vlak, potvrdio je glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet. Na francuskoj strani je u osiguranju vlaka sudjelovalo oko 2.000 pripadnika policije i žandarmerije. Na svojoj je strani Njemačka rasporedila čak 19.000 policajaca.

Njemački protunuklearni pokret SudBlockade pozvao je u petak ujutro na prosvjed u Spiru, na jugoistoku Njemačke, gdje bi trebao proći konvoj s nuklearnim otpadom koji se skladišti u Gorlebenu, na sjeveru zemlje.

U četvrtak navečer oko 600 ljudi je prosvjedovalo oko 20 kilometara zapadno od Gorlebena, a policija ih je rastjerala suzavcem i vodenim topovima.

Ovo je drugi, ali i posljednji konvoj s francuskim nuklearnim otpadom koji završava u Njemačkoj. Tim posljednjim konvojem završava ugovor francuskog nuklearnog postrojenja Areva i njemačkih partnera.

Njemačka je odlučila do 2020. zatvoriti sva nuklearna postrojenja, a nakon najnovije nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu mnoge zapadne zemlje sve više dovode u pitanje korištenje nuklearne energije. Osim Njemačke, to su najavile Belgija i Švicarska, a otpor jača i u Francuskoj. Italija je odustala još 1987, kada se na referendumu većina Talijana izjasnila protiv izgradnje novih nuklearnih centrala.