GRAD - TO SAM JA

Vlahušić: Cinkaroši su prijavili grad UNESCO-u!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.06.2014 20:26
  • Objavljeno 02.06.2014 u 20:26
Andro Vlahušić

Andro Vlahušić

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je danas u vezi s mogućnošću da bi UNESCO na skorašnjoj konferenciji u Dohi, zbog izgradnje golfskih projekta na Srđu, taj grad mogao izbrisati s popisa zaštićene svjetske baštine kako ne vidi da će projekt golfa na Srđu negativno utjecati na povijesnu jezgru, a udruge koji su se žalile UNESCO-ou nazvao je 'cinkarošima'

'Vile i apartmani neće biti vidljivi iz povijesne jezgre pa samim time ne postoji mogućnost ugrožavanja koja se spominje. Koja je razlika ako gradimo na Srđu ili u Mokošici kad se ni jedno ni drugo neće vidjeti iz grada?', upitao se Vlahušić. Ocijenio je da je riječ o jednoj udruzi koja se igrala s emocijama građana, koja je dovodila profesionalce koji rade za sebe, i druge udruge, a neke od njih plaća i grad.

Na konferenciji za novinare Vlahušić se osvrnuo i na pismo koje su predstavnici nekih dubrovačkih udruga poslali UNESCO-u. Istaknuo je kako mu je neprihvatljivo da udruge iz Dubrovnika prijavljuju svoj vlastiti grad UNESCO-ou nazivajući ih 'cinkarošima'.

'U našem gradu postoji puno kritika, a one su opravdane jer su pokazatelj različitog mišljenja. Međutim, ono što je za mene neprihvatljivo je to što udruge svoj vlastiti grad prijavljuju UNESCO-ou, cinkaju i tužakaju, a mogući rezultat uključuje i skidanje Dubrovnika s UNESCO-ove liste', rekao je gradonačelnik Vlahušić.

'Nije UNESCO radio nikakvu inspekciju, cijela je situacija nastala zbog prijava udruga. Zar vjerujete ljudima koji postavljaju drvo ispred Orlanda? Pitajte voditelja UNESCO-a što misli o svemu tome', poručio je gradonačenik.

Ustvrdio je kako je projekt golfa na Srđu dobio sve potrebne suglasnosti te prošao ekološke studije i dobio pozitivna mišljenja Ministarstva kulture, Odjela UNESCO-a pri Ministarstvu kulture te svih mjerodavnih državnih tijela.

Najavljujući sudjelovanje na UNESCO-ovoj konferenciji u Kataru sredinom mjeseca, rekao je kako su se Vlada, Ministarstvo kulture i grad Dubrovnik ozbiljno pripremili za konferenciju u na kojoj će se raspravljati o zaštiti Dubrovnika kao dijelu svjetske kulturne baštine.

'Projekt golfa na Srđu je prošao sve procedure, a vi vjerujte kome hoćete', istaknuo je Vlahušić te ponovio kako projekt golfa na Srđu apsolutno ne ugrožava povijesnu jezgru grada.

'Srđ je naš': UNESCO nam je posljednja šansa

Članovi Inicijative 'Srđ je naš' održali danas konferenciju za novinare ispred Orlandova stupa, koji su zaštitili daskama želeći usporediti trenutačno stanje s onim početkom 1990-ih, kada se Dubrovnik zbog agresije našao na popisu ugrožene svjetske baštine.

Đuro Capor iz Inicijative 'Srđ je naš' zahvalio je svim građanima, udrugama i institucijama koji su pismima upozorili UNESCO na ozbiljno stanje u kojem je Dubrovnik. Kako je ocijenio, to su pojedinci koji vole grad i razumiju što je to svjetska baština. Komentirajući nedavna UNESCO-ova stajališta u vezi s izgradnjom tzv. golfskih projekta na Srđu, Capor je rekao kako je to stručna ocjena s najviše razine koja pokazuje da se Dubrovnikom upravlja na štetan i razarajući način. Podsjetio je da su upozorenja građanskih udruga te struke prošlih godina vezana za megalomanski projekt na Srđu i neodrživi broj posjetitelja s kruzera bila opravdana, što potvrđuje i nedavna UNESCO-ova ocjena.

'Dokumentacija koju je UNESCO tražio trebala je biti sastavni dio procedura za izradu urbanističkog plana uređenja platoa Srđa, poput, na primjer, studije utjecaja na okoliš', rekao je gradski vijećnik s liste 'Srđ je Grad' Ivan Viđen. On smatra da su Ministarstvo kulture i grad Dubrovnik zajedničkim snagama isključili UNESCO iz sudjelovanja u donošenju prostornih planova te su njegove upite i preporuke godinama držali u ladicama i trudili se po svaku cijenu u međuvremenu izglasovati projekt na Srđu.

'Ovakvo neodgovorno ponašanje politike dovelo je do procjene Odbora za svjetsku baštinu da se nekontrolirani procesi u Dubrovniku trebaju bolje nadzirati jer ugrožavaju vrijednosti zbog kojih je Dubrovnik i bio proglašen gradom pod zaštitom UNESCO-a', rekao je Viđen i dodao da je velika čast i odgovornost biti dijelom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-oa.

'To je dokaz da su naši prethodnici na ovom prostoru stvorili nešto toliko vrijedno da je to prepoznato kao baština čitavoga čovječanstva i kao takvo se štiti za buduće generacije', istaknuo je.

Po njemu, gradske vlasti ne znaju odgovorno upravljati gradom koji je svjetska baština. 'Neodgovorno ponašanje aktualnih, ali i ranijih političkih garnitura i na lokalnoj i na nacionalnoj razini i dovelo nas je u ovu situaciju da se grad mora obraniti od razaranja i crvenjeti se pred svjetskom kulturnom javnošću', rekao je Viđen.

UNESCO je zatražio zamrzavanje svih aktivnosti vezanih uz nastavak projekata na Srđu.

'Hoće li Ministarstvo kulture i grad Dubrovnik poslušati zahtjev UNESCO-oa i stati sa svim aktivnostima vezanima za golf-resort na Srđu ili će nastaviti servisirati taj projekt izdavanjem dozvola za pristupne ceste, vodovod, kanalizaciju?', upitao je Capor.

UNESCO-ovo upozorenje je možda zadnja šansa da se Dubrovnik spasi od koruptivne sprege mešetara zemljištem i politike, smatraju predstavnici Inicijative 'Srđ je naš' i kandidacijske liste 'Srđ je grad'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!