anketa

Vladu slovenskog premijera Šareca podržava 57 posto birača

29.07.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Aktualnu slovensku vladu premijera Marjana Šareca podržava 57 posto Slovenaca, 31,5 posto joj ne daje potporu, dok su ostali neopredijeljeni, pokazala je najnovija anketa, objavljena u ponedjeljak, koju je za televizijsku postaju POP-TV izvela agencija Mediana

Premijerova Lista Marjana Šareca (LMŠ) trenutačno bi na eventualnim prijevremenim izborima dobila 19,2 posto glasova, a iza nje je, s 18,2 posto, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koja je na parlamentarnim izborima 2018. osvojila najviše glasova i mandata, ali nije uspjela formirati vladu, pokazalo je ispitivanje provedeno na 718 ispitanika.

Kako prenose slovenski mediji, Šarecova lijevo-liberalna vlada zadnjih mjeseci ima stabilnu rastuću potporu javnosti, unatoč mišljenjima da je do sada kasnila s potrebnim strukturnim reformama i financijskim mjerama za očekivano smanjenje gospodarskog rasta u iduće dvije godine, ali i neslaganjima unutar vladajuće koalicije koje su, primjerice, došle do izražaja pri odlučivanju o kandidatu za člana nove Europske komisije.

Šarec je uspio na to mjesto kandidirati stranački neutralnog kandidata Janeza Lenarčiča, što je otvorilo frontu sa Socijalnim demokratima (SD) koji su predlagali svoju europarlamentarku Tanju Fajon.

Prema anketi Mediane, Socijaldemokrati bi na eventulnim prijevremenim izborima mogli računati sa 7,5 posto glasova, ali bi bez ijednog mandata u parlamentu mogli ostati sada važni Šarecovi koalicijski partneri - Stranka modernog centra (SMC) Dejana Židana, te Stranka bivše premijerke Alenke Bratušek, pokazalo je ispitivanje.

Slabiji rezultat nego lani zabilježila bi i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca. Lošiji rezultat nego lani zabilježila bi s 4,2 posto glasova i demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina, dok anketa s druge strane ukazuje na postupan rast stranke Ljevica (L) Luke Meseca, sa 6,1 posto glasova.

Rast te stranke koja podržava Šarecovu vladu iz oporbe, ali je najavila da će na jesen glasovati protiv vladinih proračunskih dokumenata jer se ne slaže sa štednjom na socijalnom području i rastom troškova obrane, mogao bi biti razlogom da Šarec svoju poziciju pokuša ojačati stavljanjem na dnevni red parlamenta, kad se o tome bude odlučivalo, i pitanja povjerenja svojoj vladi, prenose slovenski mediji.

Prema rezultatima ispitivanja, Šarec je zadnjih mjeseci po popularnosti pretekao predsjednika države Boruta Pahora, koji je na drugom mjestu najomiljenijih političara. Na trećem i četvrtom mjestu liste najpopularnijih je dvoje europazstupnika, Tanja Fajon i Milan Brglez, a iza njih ministar zdravstva Aleš Šabeder.