Slovenija

Raste potpora vladi premijera Šareca

16.07.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Potpora slovenskoj koalicijskoj vladi koja nema formalnu većinu u parlamentu porasla je u zadnja dva mjeseca na preko 60 posto, a premijer Marjan Šarec na jesen bi svoju poziciju mogao provjeriti vezivanjem glasovanja o povjerenju svojoj vladi uz prihvaćanje državnog proračuna za iduću godinu, navode slovenski mediji

Prema redovnoj mjesečnoj anketi mariborskog lista 'Večer', provedenoj prošli tjedan na 700 ispitanika, Šarecovu lijevo-liberalnu koaliciju kojoj do formalne većine u parlamentu nedostaju tri zastupnička glasa podržava i smatra uspješnom 60,5 posto birača, a suprotnog je mišljenja njih 32,2 posto.

Osim toga, pokazuje ispitivanje javnosti, Lista Marjana Šareca (LMŠ) koja je na parlamentarnim izborima prije godinu dana dobila manje glasova od relativnog izbornog pobjednika, stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša, najpopularnijia je slovenska stranka.

'U slučaju novih prijevremenih izbora, Šarec bi dobio 21 posto glasova, a Janša 17 posto. Po tom bi scenariju Šarec uz postojeći rast rejtinga Socijaldemokrata (SD) Dejana Židana i stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca mogao bez problema formirati stabilniju vladu s većinskom potporom u parlamentu, bez stranki Mira Cerara i Alenke Bratušek koje ne bi prešle 4-postotni izborni prag', piše mariborski list, analizirajući rezultate ispitivanja pulsa javnosti.

Unatoč takvim trendovima s jedne i rascjepkanosti svoje sadašnje koalicije s druge strane, Šarec nije naklonjen slijedu događaja koji bi mogao izazvati prijevremene izbore, te ima dva scenarija kojima može učvrstiti svoju vladu i vlastitu poziciju u njoj, navode slovenski mediji.

'Premijer razmišlja o mogućnosti da na jesen glasovanje o povjerenju vladi veže uz prihvaćanje državnog proračuna za iduće dvije godine. Njegova je vlada manjinska i zato je logično da on na taj način provjeri kakvu potporu u parlamentu stvarno ima', kazao je za televizijsku postaju POP TV šef zastupničkog kluba Šarecove stranke Brane Golubović.

Takvo je razmišljanje premijera, navode mediji, potakla prijetnja stranke Ljevica (L) da će glasovati protiv usvajanja proračunskih dokumenata jer Šarec navodno ne ispunjava obveze koje je s tom strankom dogovorio oko više zakonskih rješenja koji bi štitili ugroženije slojeve društva. Ljevica (L) osigurava sadašnjoj vladi tanku, uvjetnu većinu u parlamentu iako formalno nije članica vladajuće koalicije nego s njom sudjeluju na temelju 'projektnog sporazuma'.

Predsjednik Ljevice (L) Luka Mesec tvrdi kako su Šarec i njegova vlada skrenuli 'udesno0, te da su predložili poreznu reformu koja bi najviše pogodila srednji i siromašnije slojeve, zbog čega proračunske dokumente ne namjeravaju podržati prilikom njihova izglasavanja.

Stavljanjem glasovanja o povjerenja o svojoj vladi pri odlučivanju o proračunima za iduće dvije godine, Šarec bi mogao ojačati svoju poziciju jer će za razliku od Ljevice vladu u tom slučaju podržati kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI), te 'nacionalisti' Zmage Jelinčiča kojima pad vlade u sadašnjim uvjetima nije u interesu, što su već najavili.

Druga opcija učvršćivanja pozicije premijera Šareca u slučaju 'vruće jeseni' je povezivanje stranaka liberalne orijentacije u jednu po njegovim vodstvom, čemu se za sada opiru i bivši premijer Miro Cerar, predsjednik koalicijske Stranke modernog centra (SMC), te bivša premijerka Alenka Bratušek koja vodi liberalnu stranku SAB, iako bi te stranke zbog gubitka potpore u javnosti u slučaju prijevremenih izbora pale na političku marginu, navode slovenski mediji.