AKCIJA SPAŠAVANJA

Vladi predani potpisi za financiranje skloništa za zlostavljane žene

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.10.2011 17:17
  • Objavljeno 11.10.2011 u 16:26
NEVA TOELLE POTPISI AUTONOMNA ŽENSKA KUĆA

NEVA TOELLE POTPISI AUTONOMNA ŽENSKA KUĆA

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Voditeljice sedam autonomnih skloništa i savjetovališta za zlostavljane žene i njihovu djecu u Hrvatskoj predale su danas Vladi RH 12.358 potpisa potpore građana za donošenje zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i pripadajuća im savjetovališta koje vode organizacije civilnog društva

Te su potpise potpore građana autonomna ženska skloništa i savjetovališta skupila u akciji Podržite skloništa za žene i njihovu djecu, a danas su ih njihove voditeljice predale Ani Balaban, savjetnici predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Predale su i pisma podrške 21 udruge civilnog društva, međunarodne organizacije Wave i European Womens's Lobby te istaknutih građana.

Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle novinarima je izjavila da svih sedam autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta u Hrvatskoj za svoje djelovanje trebaju godišnje sedam i pol milijuna kuna. Skloništa bi trebali financirati u jednakom iznosu, po jednu trećinu Vlada RH, županije i gradovi, ali je problem u tome što novac dolaze s iznimno velikim zakašnjenjem, a u većini slučajeva se ta sredstva isplaćuju u puno manjem iznosu od predviđenog, rekla je Toelle. Ustvrdila je da je stoga za opstanak skloništa za zlostavljane žene i njihovu djecu potrebno donijeti zakon kojim bi se osiguralo financiranje skloništa i pripadajućih savjetovališta, kroz posebnu stavku u državnom proračunu i redovitu mjesečnu isplatu.

Podsjetila je da je njihov nacrt prijedloga tog zakona bio dva puta na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, a u proljeće su ga poslali Vladi s prijedlogom da ga u svoje ime predloži Saboru u hitnom postupku na usvajanje.

'Današnji dolazak pred Vladu je ponovni pokušaj da svratimo pozornost na dimenzije i raširenost društveno-političkog problema nasilja protiv žena i na važnost skloništa. Činjenica je da je u prvoj polovici ove godine osam žena ubijeno od strane partnera, a 18 je bilo pokušaja ubojstava. U prošloj godini ubijene su 23 žene, a bilo je 18 pokušaja ubojstava. Dakle, skloništa ne rijetko spašavaju živote ženama i djeci', naglasila je Toelle. Istaknula je kako se optimistično nadaju da će Vladu RH još jednom potaknuti na razmišljanje o usvajanju zakona o financiranju autonomnih skloništa i pripadajućih im savjetovališta, a ako se to ne dogodi, nastavit će s akcijama.

Također je rekla da je od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u pismenom obliku zatražila da se javni poziv za programe rada skloništa i pripadajućih savjetovališta raspiše sada kako bi potpisali ugovore o sufinanciranju do kraja godine te dobili prve isplate u siječnju 2012. godine.

Radi se o sedam skloništa u Hrvatskoj - Autonomna ženska kuća Zagreb i Ženska pomoć sada - SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji iz Zagreba, Ženska grupa Karlovac Korak, Sigurna kuća Istra, Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja U.Z.O.R. Rijeka, Centar za žene Adela Sisak i Udruga Brod - Grupa za ženska ljudska prava Slavonski Brod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi