DOLIJAO ZLOČINAC

Vladajući u Srbiji pozdravili uhićenje Hadžića

20.07.2011 u 19:48

Bionic
Reading

Uhićenje haaškog optuženika Gorana Hadžića u srijedu su u izjavama za medije u Beogradu pozdravili predstavnici političkih stranaka vladajuće koalicije i politički analitičari, dok pojedine stranke oporbe uhićenje Hadžića ocjenjuju potezom vlasti usmjerenim na prikupljanje političkih poena, a druge ukazuju na to da se sada treba posvetiti demontaži onih politika koje su pravdale zločine.

Predsjednica srbijanskog parlamentaSlavica Đukić Dejanović, članica Socijalističke partije Srbije, iz vladajuće koalicije, ocijenila je kako je uhićenjem Hadžića ispunjena zakonska obveza te zatvoreno jedno poglavlje u srbijanskim državnim aktivnostima, navodeći kako od toga ne treba očekivati posebnu dobit.

Milica Delević
, ravnateljica ureda srbijanske vlade za europske integracije kazala je kako je to višestruko značajno za Srbiju jer, između ostalog, pokazuje spremnost Srbije da dovrši sve započete procese.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić
ocijenio je kako više nema razloga za uvjetovanje Srbije na njenom putu europskih integracija, a srbijanski je predsjednik Boris Tadić ranije danas, objavljujući da je Hadžić uhićen, naveo kako je time Srbije obavila svoju zakonsku obavezu i moralnu dužnost.

Vijest o uhićenju Hadžića mediji su prenijeli nakon što je rano prijepodne beogradski B92 neslužbeno doznao i prenio da je Hadžić uhićen u blizini sela Krušedol na Fruškoj gori, naznačivši da je uhićen na putu između dva objekta na Fruškoj gori te dodavši da se u blizini lokacije uhićenja nalaze manastir Krušedol i jedan vojni objekt. Nedugo nakon toga je Tadić, u obraćanju novinarima, opovrgnuo informaciju koja se, kako je rekao, pojavila na HRT-u, da je Hadžić uhićen između vojnog objekta i manastira Krušedol.

'Vidim da se na HRT-u pojavila informacija da je uhićen između vojnog objekta i manastira Krušedol, nije tu uhićen i demantiram sve insinuacije koje idu prema manastiru Krušedol i vojsci Republike Srbije u tom kontekstu', kazao je Tadić.

Reagirajući na uhićenje Hadžića, ravnatelj srbijanskog ureda za suradnju s Haaškim tribunalom Dušan Ignjatović kazao je kako će i nakon uhićenja Srbija nastaviti tehničku suradnju s Tribunalom.

Vodeća oporbena Srpska napredna stranka u priopćenju je navela kako smatra da je uhićenjem Hadžića Srbija ispunila međunarodnu obvezu, ali da je vlast ispunjavanje obveze još jednom pretvorila u politički teatar za dobivanje političkih poena i ništa više.

Oporbena Liberalno-demokratska partija
smatra kako se uhićenjem Hadžića stavlja točka na proces izručenja optuženih Haaškom tribunalu te dodaje kako se sada treba posvetiti demontiranju politika koje su 20 godina opstajale na temi falsificiranja prošlosti, opravdavanja zločina i korištenja optuženih za opstrukciju unutarnjih demokratskih reformi u samoj Srbiji.