parlamentarne trzavice

Vladajuća većina želi odgoditi opoziv Kujundžića za jesen; Grbin: To je jedno od najgorih kršenja Ustava u modernoj povijesti

18.07.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Iako će Sabor u petak najvjerojatnije potvrditi nove ministre, a time će s pozicija otići oni čiji je opoziv tražio SDP, još uvijek ima onih čiji bi odlazak željeli u oporbi. Među njima je i Milan Kujundžić, čiji opoziv priprema Most

Prema našim informacijama, Most bi zahtjev za opoziv Kujundžića trebao predati vrlo skoro. Međutim, ukoliko bi to predali nakon petka, trebalo bi sazvati izvanrednu sjednicu jer se o zahtjevu za opoziv mora raspraviti i glasati u roku od 30 dana.

No, predsjednik Sabora Gordan Jandroković ima drugačije tumačenje. 'Da je normalna sjednica da se ne radi o stanci tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki unutar 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika u Saboru', kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima, upitan hoće li sazvati sjednicu s obzirom na Mostovu najavu.

S obzirom da oporba nema 76 ruku, odnosno većinu za sazivanje izvanredne sjednice Jandroković smatra da do nje ne treba ni doći. No, najavio je da će o svemu zatražiti i mišljenje Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Takav stav predsjednika Sabora već je unio nemir u oporbene redove. 'Smatramo da moraju na temelju zahtjeva za opoziv i sukladno poslovniku sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Uskoro ćemo predati zahtjev za opoziv Kujundžića. Naši građani ne mogu više čekati reforme u zdravstvenom sustavu, ministar Kujundžić nije ništa napravio i mora otići', kazao je novinarima u Saboru Mostov Nikola Grmoja.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Ako se pak vladajući odluče raspravu o opozivu odgoditi za jesen, SDP-ov Peđa Grbin najavljuje i oštriju reakciju. 'Izjava predsjednika Jandrokovića je izuzetno zabrinjavajuća jer pokazuje da je HDZ na najgrublji način spreman kršiti Ustav kako bi zaštitio vojnika partije Kujundžića. Kada Ustav govori o pitanju povjerenja članu Vlade on kaže da se o tome mora provesti rasprava i glasovanje u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. Ustav ne spominje iznimku primjerice u vidu godišnjeg odmora zastupnika pa bi bilo jako dobro da ga predsjednik Sabora pročita prije nego si dopusti ovakve izjave', kazao je Grbin.

'Ukoliko vladajuća većina odluči ignorirati Ustav i ne sazvati izvanrednu sjednicu da bi se raspravilo o povjerenju Kujundžiću bit ćemo primorani obratiti se Ustavnom sudu jer se u tom slučaju radi o jednom od najgorih kršenja Ustava u modernoj hrvatskoj povijesti', kazao je Grbin.