VRUĆE TEME na markovom trgu

Plenković: Uljanik je privatna kompanija i Uprava je odgovorna za poslovanje

23.08.2018 u 09:01

Bionic
Reading

Nakon ljetne stanke, Vlada se vraća u uobičajeni kolosijek. Na današnjoj sjednici na dnevnom redu od 19 točaka je, uz ostalo, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinovitoj kogeneraciji, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o energetskoj učinkovitosti te prijedlog dopune Zakona o tržištu toplinske energije

U uvodnoj riječi premijer Andrej Plenković kazao je kakosu imali brojne aktivnosti tijekom ljetnih mjeseci, tj. od posljednje sjednice Vlade početkom kolovoza. Spomenuo je obljretnicu Vojno-redarstvene akcije Oluja, Maraton lađa, Sinjsku alku...

Spomenuo je i kako je danas Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih sustava. 'Ti režimi su u Hrvatskoj doveli do brojnih tragičnih stradanja, a posljedice se osjećaju i danas', istaknuo je. Vladini izaslanici idu danas na Macelj i na Goli otok.

Kazao je kako će turistička sezona prema svim pokazateljima biti bolja od prethodne. Spomenuo je povećanje investicija u turizmu. Rast u dolascima je pet posto, u noćenjima četiri posto.

Kazao je kako su ovajtjedan bili u Diviljama na sastanku svih dionika domovinske sigurnosti s naglaskom na vatrogastvo. 'Centar u Divuljama je na visokoj razini. Ove godine je 98 posto manje opožarenih površina nego lani', istaknuo je.

Kazao je kako Uljanik postaje i politička tema te kako Vlada prati situaciju.

Vlada je još u siječnju sukladno našoj odluci dala jamstvo od više od 700 milijuna kuna, kredit za sanaciju poslovanja i omogućila funkcioniranje Uljanika proteklih sedam mjeseci.' Želim istaknuti da je to privatna kompanija i da je odgovornost za poslovanje na Upravi', istaknuo je premijer i dodao da će se pomoći kompaniji u skladu s državnim propisima.

Naglasio je da su hrvatsko pomorstvo i brodogradnja važni za Hrvatsku i dodao da je od osamostaljenja brodogradnja sanirana s 31 milijardom kuna. 'Mi ćemo razgovarati s Upravom Uljanika i sa strateškim partnerom i vidjeti kakve su mogućnosti iznalaženja sredstava za plaće, ali i voditi računa o održivosti.

  • +25
Radnici Uljanika blokirali promet ispred brodogradilišta Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Na dnevnom redu je i izvješće Agencije za vodne putove, Izvještaj o radu Agencije za obalni linijski pomorski promet, Izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2017. godinu.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, za sklapanje sporazuma s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo za nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Premijera nakon sjednice Vlade očekuje sastanak s Upravom Uljanika, tvrtke čiji su radnici drugi dan u štrajku.