čeka se rješenje

Štrajk u brodogradilištima ušao u drugi dan, Vlada zasjeda pa se sastaje s upravom Uljanika

23.08.2018 u 06:38

Bionic
Reading

Drugi je dan štrajka u organizaciji štrajkaškog odbora i sindikata Uljanika, koji će, kako je najavljeno, trajati do ispunjenja zahtjeva o isplati plaće. Štrajka se i u riječkom 3. maju

Radnici Uljanika traže isplatu plaće, ali i odlazak Uprave na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom, koju smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju. No, sindikati kažu kako u sklopu štrajka ostavku Uprave ne mogu tražiti.

Nastavlja se štrajk i u riječkom Brodogradilištu 3. maj. Predstavnici Štrajkaškog odbora Brodogradilišta 3. maj razgovarali su u srijedu s Upravom brodogradilišta, ali rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća nisu pronađena pa se štrajk nastavlja.

Radnici 3. maja, kao i cijele Uljanik grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta, u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi mjesecima, jer nema novca za potreban materijal.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu u Varaždinu da nadležni ministri i institucije razmatraju na koji se način može pomoći Uljaniku, a da to bude u skladu sa zakonom i propisima o državnim potporama, te najavio da će se nakon sjednice Vlade u četvrtak sastati s predstavnicima Uprave Uljanika.

  • +25
Radnici Uljanika blokirali promet ispred brodogradilišta Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice Vlade je pak, među ostalim i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinovitoj kogeneraciji, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o energetskoj učinkovitosti te prijedlog dopune Zakona o tržištu toplinske energije.