objavio popis uvjeta

Pogledajte koliko će Plenkovića koštati Glasnovićeva ruka u Saboru

05.05.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Željko Glasnović objavio je popis uvjeta pod kojima bi podržao novu parlamentarnu većinu premijera Andreja Plenkovića

Zastupnik Željko Glasnović na Facebooku je objavio svojih pet uvjeta za Plenkovićevo preslagivanje parlamentarne većine i rekonstrukciju Vlade.

Glasnović od Vlade zahtijeva da se što žurnije riješi isplata zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava te da se Zakon o hrvatskim braniteljima što žurnije stavi u Vladinu, potom i u saborsku proceduru.

Glasnović traži i da se što hitnije sazove plenarna sjednica po pitanju Hrvata u dijaspori, naročito Bosni i Hercegovini: 'To uključuje ukidanje nepotrebne birokracije, ažuriranje popisa svih Hrvata izvan domovine, ubrzavanje postupka dobivanja državljanstva za hrvatske građane u dijaspori', zatim 'rješavanje problema dvostrukog oporezivanja inozemnih mirovina', kao i 'izradu akcijskog plana za uključivanje gospodarstvenika iz dijaspore te donošenje zakona u tu svrhu'.

'Ja, saborski zastupnik, general Željko Glasnović, održao sam riječ. Ne pristajem na trgovinu s hrvatskim narodom. Ovo su uvjeti - ili sve ispoštujte ili idite. Bog i Hrvati/ce', napisao je Glasnović uz fotografiju dokumenta.

Koliko bi iznosilo godišnje opterećenje državnog proračuna ako će se u konačnom nacrtu Zakona o braniteljima prava pripadnika HVO-a izjednačiti s postojećim pravima branitelja iz Domovinskog rata teško je reći jer procjene upućenih u tu problematiku jako variraju.

No, lani u prosincu Jutarnji list objavio je da su u posjedu nacrta zakonskog prijedloga koji bi prema nekim procjenama državnu blagajnu stajao dodatnih dvije do četiri milijarde kuna, 'jer bi se sva prava koja ostvaruju branitelji (od mirovina, invalidnina, stambenog zbrinjavanja, vozila, prava na opskrbnine, ortopedska pomagala...) primijenila i na cijeli HVO'.

Bivši ministar branitelja i sadašnji SDP-ov saborski zastupnik Predrag Matić tijekom rasprave je izjavio kako je riječ o 1,3 milijarde kuna.