sjednica u nsk

[FOTO] Vlada usvojila otpis režija za struju i RTV pristojbu na potresom pogođenim područjima

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 18.01.2021 15:53
  • Objavljeno 18.01.2021 u 15:25
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila zaključke koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za električnu energiju za siječanj, veljaču i ožujak i RTV pristojbu na potresom pogođenim područjima

Također je usvojen je i prijedlog odluke o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – nabava stočne hrane za hranidbu stoke.

Andrej Plenković, premijer, u uvodu je kazao da je sjednica Vlada vezana uz aktivnost oko potres. Naveo je da da će se danas donijeti niz konkretnih mjera koje bi trebale olakšati život stanovncima na potresom pogođenom području.

'Danas imamo sjednicu Vlade vezanu za aktivnosti oko potresa. Ovog tjedna ćemo provesti raspravu o Saboru o Zakonu o obnovi, a danas ćemo donijeti zaključak o otpisu potraživanja za električnu energiju, tu mislimo na režijske troškove za struju i plin', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na stanje s koronavirusom kazavši kako se stanje popravilo i da moramo tako nastaviti i da je do toga došlo bez policijskog sata. Dodao je kako se nastavlja kampanja za cijepljenje.

'Ako nastavimo s ovakvim trendom, to nam da je nadu da ćemo moći razmatrati postepeno popuštanje mjera. Jedan od prvih signala je početak školskog polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak', rekao je premijer.

  • +3

Zagreb: U NSK održana sjednica Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Tomo Medved, ministar branitelja, kazao je da su lokalni stožeri proslijedili 2500 zahtjeva za privremene domove od čega je 797 prioritetno. Naveo je da je evidentirano 2045 osoba koje su boravište nakon potresa prijavili na drugoj lokaciji.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, rekao je da će se ljudima čiji su 'objekti pretrpjeli štetu otpisati sva potraživanja za isporučenu energiju za siječanj, veljaču i ožujak 2021. Otpisat će se i potraživanja za premještanje priključka. Krajnjim kupcima se otpisuju računi za električnu energiju. HEP će kroz povezana društva građane čiji su objekti pretrpjeli štetu, ako od njih otkupljuju plin, otpisati račune i za to'.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture kazala je da se obveznici rtv pristojbe oslobađaju iste ako su im objekti pretrpjeli štetu za razdoblje od tri mjeseca s mogućnošću produljenja.

Na njen prijedlog usvojen i prijedlog o dodjeli potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi za što će biti potrebno osigurati dodatnih 20 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!