nepotrebno i štetno

Vlada reagirala na izjave predsjednika Milanovića: 'Ponovno iznosi lažI'

12.10.2023 u 20:01

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada reagirala je večeras na izjave predsjednika Zorana Milanovića o proceduri donošenja Zakona o izbornim jedinicama. Priopćenje Vlade prenosimo u cijelosti

'Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno iznosi laži u vezi sa stupanjem na snagu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Stoga radi potpunog informiranja javnosti, dostavljamo popis zakona koji su sadržavali odredbe o stupanju na snagu točno određenog dana, odnosno zakone čije je proglašenje potpisano u roku kraćem od 8 dana.

Obrazloženja koja je iznio ne odgovaraju postupanju ni ranijih predsjednika, kao ni njega samog u ulogama predsjednika Vlade i predsjednika Republike.

Primjerice, parlamentarna većina predvođena SDP-om u vrijeme Vlade Zorana Milanovića donijela je 14 takvih zakona. Usto, predsjednik Republike Milanović nedavno je (28. lipnja 2023. godine) potpisao odluku o proglašenju Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi na isti dan kad je Hrvatski sabor i donio navedene zakone.

Predsjednik Republike je svjesno propustio obaviti svoju dužnost i potpisati odluku o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama u roku koji bi omogućio stupanje na snagu onako kako je predvidio Hrvatski sabor uzimajući u obzir odluku Ustavnoga suda, koji je ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama s 1. listopada 2023.

Vlada je danas Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Time otklanjamo formalnopravne nedostatke koji su nastali kao posljedica nepotrebnog, štetnog i presedanskog postupka predsjednika Republike', navodi se u nepotpisanom priopćenju Vlade RH.

Popis zakona dostupan je na službenim stranicama Vlade.