predsjednik o aktualnostima

Milanović poručio Plenkoviću: Ovo je baš jadno, tovari kola, idemo dalje

12.10.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović obišao je u četvrtak Plaški, odakle je komentirao aktualna događanja u zemlji i svijetu

Na početku se osvrnuo na probleme oko potpisivanja zakona o izbornim jedinicama. Kazao je da je sve skupa suludo i da ne zna što čovjek (Andrej Plenković, op.a.) izvodi. I ovako kako je potpisano vrijedilo bi', kaže.

'Nije točno, laže', kaže na tvrdnje da je potpisivao zakone ranije na način da se zna s kojim datumom stupaju na snagu. Potpisivao je, kaže, jer su njegove suradnike zvali iz Sabora, ali nikada nije potpisao ništa s točno definiranim datumom.

'Čovjek stalno dolazi po repete, čude mu se i njegovi. Trebao je to samo prešutjeti i ići dalje. Ovo je baš jadno, tovari kola, idemo dalje', kazao je Milanović.

Smatra da su od veljače imali dovoljno vremena izglasati zakon, ali to nisu napravili.

'Postoje rokovi u kojima svako mora odraditi svoj posao. Ušao si u moj rok, ne može, makni se. To se zove laž, to je svjesno manipuliranje. Ova vrsta nasilja, ne. Što više pričamo o tome, ljudima je sve jasnije s kakvim varalicom imaju posla', istaknuo je predsjednik.

Postavljeno mu je i pitanje na koji će način dodijeliti mandat nakon idućih parlamentarnih izbora.

'Neću napraviti ono što rade u drugim državama da relativni pobjednik dobiva eksploracijski mandat da se time igra', kazao je Milanović. Potvrdio je da će tražiti potpise nakon izbora da bi dao mandat za formiranje nove vlade. Mišljenja je da je to dobar način da se poštuje ustavna obaveza da se mandat dade onome tko može osigurati parlamentarnu većinu, a ne relativnom pobjedniku.

Hrvatski predsjednik smatra da je isticanje izraelske zastave na MVEP idiotski potez. Kazao je da je odmah nakon Hamasova masakra izraelskih civila izrazio svoje gađenja pa čak i gnušanje nad tim činom. Objasnio je da pravo na samoobranu, koje Izrael apsolutno ima, ne uključuje pravo na osvetu i masakr civila i će svakoga tretirati po tim kriterijima.

'Nema mjesta drugim zastavama u Hrvatskoj, osim u strogo reguliranim situacijama', kaže Milanović i dodaje da će u svom uredu spustiti zastave EU-a i NATO-a na niže pozicije od hrvatske zastave. Tvrdi da hrvatska zastava i NATO-ova zastava nisu iste i dodaje da se u ovoj zemlji zna kako se raspolaže zastavama.

'Pravo na obranu ne uključuje pravo na osvetu i ubojstva civila', istaknuo je hrvatski predsjednik.

Za Franu Barbarića kazao je da je čovjek radio svoj posao, a drugi nisu. 'Upozorio je na probleme s plinom', kazao je Milanović. Vezano uz gradnju vikendice na Hvaru, Milanović je kazao da je išao proširiti djedovinu za par pedalja i da je zbog toga postao meta.

'Upozorio sam ga na to', kazao je Milanović.

Govoreći o optužnici protiv Milorada Dodika, Milanović kaže da ga Amerikančići i Englezići žele uništiti kako bi na vlast doveli prave četnike. 'Radi reda u Palestini i Ukrajini ako možeš. Ti ljudi rade štetu BiH', kaže predsjednik.

Milanović je govorio i o izmjenama zakona kojima bi se kriminaliziralo curenje informacija iz istraga.

'Ovo je manijakalni poriv jednog čovjeka da se nekome napije krvi', kazao je Milanović

Predsjednik je objasnio da DORH i USKOK najviše puštaju informacije u javnost, a poslije i predstavnici obrane.

'Da bismo od te travestije, farse, napravili nešto uljuđeno, to smo naprosto ukinuli, onda dolazi osvetoljubivi gojenac koji želi provoditi tiraniju nad novinarima jer mu je netko objavio fotografiju žene', kazao je Milanović, i jer 'mjesecima iz razgovora izlaze podaci o tome kakvom strankom i Vladom on upravlja'.

'Obećavam svima koji se ogriješe o taj zakon, ako stupi na snagu, da ću pomilovati svakoga tko dođe na udar tog zakona. Konačno vidim smisao u institutu pomilovanja. Svaki novinar kojeg uhapse jer je objavio fotografiju Plenkovićeve strine ili zaove, ja ću ga pomilovati', zaključio je.

Završio je s odgovaranjem na pitanja uz poruku: 'Hvala, hvala, hladi se janjetina.'