obraćanje premijera

Plenković: Napisi o mojoj supruzi su zlonamjerni, a meni je to mali marketing

10.10.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u utorak se obratio javnosti nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima

Kazao je da je HDZ izvijestio partnere iz vladajuće većine da se 69 hrvatskih građana vratilo iz Izraela, u kojem traje velika kriza nakon napada Hamasa. Danas se očekuje njih još stotinu. Rekao je da Vlada ide u rebalans proračuna te da se rashodi dižu s 28,1 na 29,3 milijarde. Razlozi za rebalans su povećani rashodi potrebni za potres, mjere, plaće i mirovine. 'To je osnovni okvir i razlozi za to što Vlada ide u rebalans', kazao je premijer, dodajući da se razgovaralo sa sindikatima te da su razgovori bili dobri i konstruktivni.

'Siguran sam da ćemo postići dogovor oko rasta osnovice plaća i da ćemo to učiniti u sljedećim tjednima uz dobru volju Vlade i sindikata. Vjerujem da ćemo se dogovoriti i oko povećanja iznosa božićnice', rekao je i najavio da se u drugo čitanje šalje Zakon o plaćama državnih i javnih službenika.

'Od 1. siječnja imat ćemo paket zakona koji se odnose na poreznu reformu, zbog čega će doći do povećanja primanja. Pet puta će u sljedećih nekoliko mjeseci doći do povećanja plaća zaposlenih u državnim i javnim službama. Idući krug razgovora planiran je za idući petak', rekao je premijer. Ponovno je krivnju za to što Zakon o izbornim jedinicama nije stupio na snagu svalio na predsjednika RH Zorana Milanovića.

'To što je predsjednik napravio je čista obijest', kazao je premijer, dodavši da tu nije bila riječ o njegovu pravu, nego o propuštanju obaveze. Tvrdi da su svi u koaliciji osupnuti tim postupkom.

'On je to namjerno propustio učiniti', kaže premijer i tvrdi da je predsjedniku ostavljeno dovoljno vremena za mali potpis. Plenković se osvrnuo i na napise Nacionala o njegovoj supruzi. Kaže da su njih dvoje vrlo diskretni u javnom životu i da je teško naći nekog diskretnijeg te da im se takve stvari namjerno rade.

'Stotine stranica stoje u nekom spisu i predmetu i taj spis onda cirkulira među policijom, DORH-om, sucima, okrivljenicima, odvjetnicima, vještacima… Ti ljudi onda, koji su temeljem sposobnosti države došli u situaciju da posjeduju transkripte iz tajnih praćenja, to doturaju medijima, tako da taj mali, iz konteksta izvađeni tračeraj postane naslovnica s ciljem stvaranja političke štete. Nitko nije kontaktirao s osobama koje su tako komunicirale, nitko nije kontaktirao ni sa mnom ni mojom suprugom. To je neprofesionalizam kakav se može staviti na najvišu stepenicu. Šteta samo meni, laž do laži. Ne želim društvo u kojem su ovakve stvari stalna praksa, laž do laži, manipulacija do manipulacije, i zato je itekako ispravno ići u promjene Kaznenog zakona. Meni je to marketing, supruga mi super izgleda na toj slici, ja sam bio puno mršaviji, a sve što piše unutra je zlonamjerno. Meni to ništa ne znači, meni je to mali marketing', kazao je Plenković, dodajući kako je to klasični primjer manipulacije dokumentima u spisu i njihovog javnog zlorabljenja.

'Eklatantan je to primjer onog što je postalo normalno u hrvatskom društvu. To je samo 'mala štetica' ili mali marketing. Nerado se na to osvrćem, ali ne želim to prešutjeti iz respekta prema svojoj supruzi, obitelji i gospođi koja je tu završila ni kriva ni dužna. Sramota', rekao je Plenković.

Na upit novinara o čelniku HEP-a Frani Barbariću kazao je da ne zna da je HEP tužio saborskog zastupnika Troskota.

'Nisam to vidio. Kad vidim tu informaciju, onda ću komentirati', kazao je.

'Ne znam ništa o tome', više puta je kazao. Također ne zna ništa o rušenju kuće Frane Barbarića, koju je bespravno izgradio.