U BANSKIM DVORIMA

Vlada pustila Crnu Goru u NATO i obećala pomoć osječkoj bolnici

06.07.2016 u 11:59

  • +12

Redovita sjednica tehničke Vlade RH

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Država će iz proračunskih sredstava namiriti sve troškove saniranja štete nastale u KBC-u Osijek uslijed nevremena krajem lipnja, koji nisu pokriveni osiguranjem, obećala je Vlada u ostavci na današnjoj sjednici na kojoj su Banski dvori, prošavši jednoglasno kroz 20 točaka na dnevnom redu otvorenog dijela, a dala je i suglasnost na odluku o isplati trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za prošlu godinu

Vlada će pomoći osječkoj bolnici koja je stradala u prošlotjednom nevremenu, kazao je na početku današnje sjednice Tihomir Orešković, predsjednik Vlade kojoj je prije nekoliko tjedana Sabor izglasao nepovjerenje, a ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da su u proračunu predviđena sredstva za ovakve situacije: 'Radi se o višemilijunskoj šteti na samom objektu. Jedan određeni dio je pod osiguranjem i tako će biti saniran. Drugi dio nije osiguran, no postoji iznos sredstava predviđen za takve situacije u proračunu i učinit ćemo sve što možemo kako bi se ovu štetu saniralo čim prije.'

Prema prvim procjenama, troškovi saniranja u KBC-u Osijek iznosit će više od pet milijuna kuna, a Vlada je potom prešla na dnevni red i prihvatila Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona; naime, kako je kazao ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač: 'Hrvatska podržava daljnje proširenje NATO-a i pristupanje Crne Gore Savezu, to će pridonijeti jačanju stabilnosti u Jugoistočnoj Europi.'

Vlada je potom prihvatila i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja za Potprojekt br. HR6. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je objasnio da je u okviru Regionalnog programa odobreno financiranje rekonstrukcije ili izgradnje 62 obiteljske kuće za obitelji koje ispunjavaju kriterije socijalne ranjivosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.666.670 eura, a 25 posto sufinancira Republika Hrvatska, dodao je Panenić.

Evo kojim je gradovima Vlada dala blagoslov za zaduženje

Gradovima Valpovu, Splitu, Labinu, Jastrebarskom, Pregradi i Zaprešiću Vlada je dala suglasnost za zaduženje, a kako je objasnio Marić: 'Sve je propisano Zakonom o proračunu. Ukupan iznos koji se može odobriti ne smije iznositi više od tri posto ukupnih njihovih prihoda prošle godine, naime, ukupan iznos svih anuiteta i obveza ne smije prijeći 20 posto njihovih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuju, osim ako je riječ o projektima energetske učinkovitosti.'

Valpovo se zadužuje za 500.000 kuna kod Privredne banke Zagreb na rok otplate od četiri godine za rekonstrukciju energetske obnove i dječjeg vrtića; Split za 30 milijuna kuna na pet godina za refinanciranje municifalnih obveznica kod Societe Generale – Splitska banka te Labin za 25 milijuna kuna na 10 godina za rekonstrukciju i dograd nju sportske dvorane.

Pregrada se zadužuje za 2,5 milijuna kuna na pet godina za projekte komunalne infrastrukture kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak kao i Jastrebarsko za pet milijuna kuna na osam godina te Zaprešić za 35 milijuna kuna na šest godina za financiranje investicija sukladno odluci Gradskog vijeća kod Zagrebačke banke.

Vlada je također dopunila Odluku o davanju suglasnosti Gradu Varaždinu za zaduženje kod Privredne banke Zagreb za 26 milijuna kuna na rok od 10 godina za energetsku obnovu vrtića i osnovne škole, a Hrvatskom olimpijskom odboru odobrila iznos od sedam milijuna kuna, a Hrvatskom paraolimpijskom odboru iznos od 3,6 milijuna kuna za podmirenje preostalih troškova nastupa hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Trećina dobiti Fonda branitelja za stipendije

Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Vlada je dala suglasnost na odluku o isplati trećine prošlogodišnje neto dobiti odnosno 12,3 milijuna kuna, za stipendije djeci stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja.

Upravni odbor Fonda na sjednici 15. lipnja utvrdio je da je neto dobit Fonda nešto manja od 37,1 milijuna kuna te je donio odluku da se trećina toga novca, u iznosu od 12,3 milijuna kuna dodijeli Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata radi ostvarivanja prava na stipendiju, podsjetio je ministar branitelja Tomo Medved

Na taj način će djeca članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja i djece HRVI iz Domovinskog rata i dragovoljaca iz Domovinskog rata dobiti stipendije za srednjoškolsko obrazovanje i studiranje na fakultetu.

Čemu se mogu nadati mali poduzetnici?

Vlada je usvojila i Program ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) jamstava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, koji se većim dijelom financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i temeljem tog programa HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno ili putem financijskih institucija davati jamstvo za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga, kazao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat

Namjera programa vrijednog 70 milijuna eura je potaknuti kreditnu aktivnost financijsku institucija i olakšati pristup financiranju mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz veću dostupnost kredita, niže kamate i ostale troškove kredita te smanjenje traženih sredstava, kazao je Horvat.

Zahvaljujući pak usvajanju Programa ESIF za mikro i male zajmove HAMAG-BICRO-a, poduzetnici će moći financirati osnivanje obrta i trgovačkih društava, modernizaciju i proširenje postojećeg poslovanja te samozapošljavanje ili zadržavanje postojećih i povećanje broja novih radnih mjesta, čime, kako je kazao Horvat, započinje filozofija one-stop-shopa za financiranje poduzetnika jer će HAMAG BICRO na jednom mjestu nuditi i jamstva i zajmove.

Zašto je Vlada raspustila Općinsko vijeće općine Čeminec?

Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o donošenju Plana upravljanja vodnim područjima 2016. – 2021. koji je predstavio ministar poljoprivrede Davor Romić, kazavši da je za njega osigurano oko 28 milijardi kuna iz sredstava Europske unije, a prihvaćen je i Prijedlog odluke o poticanju izvansudskog rješavanja građanskih i trgovačkih sporova u kojima je stranka Republika Hrvatska, odnosno pravna osoba kojoj je jedini osnivač ili član, odnosno imatelj udjela u pretežitom dijelu Republika Hrvatska.

Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju državnog jamstva za zaduživanje Opće bolnice Pula za financiranje izgradnje nove građevine Opće bolnice Pula, kao i godišnje izvješće o radu i financijsko izvješće Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za 2015., Izvješće o radu Odbora za javni nadzor revizije za 2015. te Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe državnog proračuna za 2016., za svibanj 2016. godine.

S obzirom na to da je prošlo više od tri mjeseca od posljednje održane sjednice Općinskog vijeća općine Čeminac i s obzirom na to da se Vijeće ne može valjano sastati i donositi odluke jer na tri sazvane sjednice nije bilo kvoruma, Vlada je donijela i rješenje o raspuštanju Općinskog vijeća općine Čeminac.

Prije nastavka sjednice, ali onog dijela zatvorenog za javnost, Vlada je odobrila i sklapanje sporazuma o suradnji i osnivanju partnerstva Hrvatske i Afganistana na područjima zajedničkog interesa, a Kovač je kazao da će se, između ostalog, surađivati na području sigurnosti, kulture i obrazovanja.

Kadroviranje (tradicionalno) na zatvorenom dijelu sjednice

Na zatvorenom dijelu sjednice na ime osam točaka, između ostalog, prijedlog odluke o dodjeli na skladištenje, čuvanje i korištenje kontejnera i šatora iz strateških robnih zaliha ima oznaku 'vrlo tajno' te prijedlog odluke o prihvaćanju godišnjeg obračuna strateških robnih zaliha za 2015. i utvrđivanje Izvješća o upravljanju za 2015. godinu.

Izvješće o radu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata za 2015. nosi oznaku 'povjerljivo', a za kraj ostaje opet kadroviranje.