sjednica vlade

Posljednja predizborna sjednica: Vlada obradovala rodilje i napuštene životinje

18.05.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Ministrica demografije Nada Murganić objasnila je izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama prema kojima će ubuduće nezaposleni roditelji (svih 12 mjeseci) dobivati mjesečnu naknadu od 2328 umjesto dosadašnjih 1663 kune, a zaposlenim roditeljima naknada (za drugih šest mjeseci) raste s 2660 na 3991 kunu

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je zadovoljstvo povećanjem rodiljnih i roditeljskih naknada jer je uvjeren da će to pomoći u demografskoj obnovi Hrvatske.

  • +2
Vlada raspravljala o povećanju rodiljnih naknada Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Također, premijer Plenković je rekao da sredinom lipnja očekuje da Europska komisija donese odluku o službenom izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita.

Predstavljajući nacrt Zakona o zaštiti životinja, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da na području svake jedinice područne, odnosno regionalne samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a jedinice lokalne samouprave financirat će osnivanje i rad skloništa.

'Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja. Ja sam za no kill skloništa jer usmrćivanje ne rješava problem napuštenih životinja, a to je nehuman, neučinkovit i u konačnici preskup postupak.

Životinje u skloništima treba mikročipirati, cijepiti, sterilizirati i udomiti. Sva skloništa u Hrvatskoj bit će no kill, niti jedno neće usmrćivati životinje nakon 60 dana', rekao je ministar Tolušić.