NAKON KRITIKA UDRUGA

Vlada popustila organizacijama civilnog društva i odgodila rezove

06.04.2016 u 10:17

  • +9

U Banskim dvorima održana je 13. sjednica Vlade RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Vlada je nakon kritika iz civilnog društva privremeno odgodila donošenje Prijedlog uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, a također je obustavila i postupke sanacije u 31 zdravstvenoj ustanovi

'Predlažem da se ova točka odgodi, moram reći da je Vladi za ovu odluku stigao apel od strane javnosti vezan uz ovu Uredbu. Jedina stvar koju mogu prihvatiti kao kritiku je da nismo mogli biti u mogućnosti donijeti Uredbu prije donošenja proračuna i to se tijekom donošenja proračuna za 2017. godinu neće dogoditi', kazao je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Kazao je da 'ostaju pri starom modelu raspodjele prihoda te oni ostaju neprofitnom sektoru za civilne udruge, dijelu za koji nam se zamjera da zakidamo, a tu spadaju briga o mladima, braniteljske udruge, sportske djelatnosti … Ovo je i olimpijska godina, a i naši rukometaši igraju ovaj vikend, podsjetio je Marić te dodao: 'Uzeli smo u obzir sve što je ove godine predviđeno, no predlažem da se točka odgodi sa donošenjem'.

Podsjetimo, zbog smanjenja sredstava većeg od 30 milijuna kuna, kojim će biti onemogućeno provođenje cijelog niza projekata koji direktno pomažu najranjivijim društvenim skupinama, upozoravaju organizacije civilnog društva koje su jučer i danas prosvjedovale ispred Banskih dvora.

Nakon što su jučer organizirali konferenciju za medije na kojoj su tražili od Vlade da odustane od planiranog smanjenja potpore za najslabije članove društva poput mladih, osoba s invaliditetom i beskućnika, Vlada je potpuno ignorirala njihov zahtjev, upozoravaju organizacije civilnog društva, među kojima i Hrvatski savez slijepih, Savez udruga za autizam Hrvatske, Savez društava multiple skleroze Hrvatske, Udruga MoST, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga za autizam, Savez udruga Klubtura, Zelena akcija i ZMAG.


Uoči sjednice Vlade ministri su pak mjerili tlak i šećer kako bi se podiglo svijest o važnosti preventivnih pregleda kod građana, a povodom Svjetskog dana zdravlja pa je ministar zdravlja Dario Nakić zahvalio kolegama i premijeru što su se odazvali mjerenju kako bi podignuli svijest o promicanju zdravlja: 'U liječenju pacijenata smo izrazito dobri, ali u odazivu preventivnim pregledima baš i nismo. Hvala svima'.

S obzirom na rezultate, čelni ljudi Vlade, čini se, pod velikim su stresom, ali upitno je i kakvim stilom života u pogledu zdravstvenih navika žive, no premijer Tihomir Orešković, kojemu je izmjeren visok tlak pitao je Nakića je li bolje imati visoki ili niski tlak na što mu je Nakić kazao da je bolji niski tlak, a Orešković je, kazavši da to nije dobro za njega, na to ipak optimistično zaključio: 'Malo ljepše vrijeme dolazi, nadam se da ćemo uhvatiti vremena za vježbanje da smanjimo šećer i tlak'.

Vrativši se dnevnom redu, Nakić je obrazložio Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima kazavši kako da se ovim zakonom usklađuje zakonodavstvo s EU tako da se Hrvatskoj daje autonomija u odlučivanju za ili protiv GMO-a te definiranju prava i obveza za provođenje službenih kontrola na području Republike Hrvatske u zključio da je riječ o velikom koraku u zdravstvu i usklađivanje s EU.

Vlada je odlučila i obustaviti postupka sanacije kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj te nekih bolnica, i to nakon što je Sabor izmijenio Zakon o sanaciji javnih ustanova i omogućio da se zdravstvene ustanove vrate osnivačima. - 'anacija zdravstvenih ustanova nije postigla svoj učinak, radi se o 29 bolnica i dva doma zdravlja, a sva nastala dugovanja neće opteretiti osnivače ustanova odnosno županije', kazao je Nakić. Riječ je o obustavi sanacija pet kliničkih bolničkih centara, po dvije kliničke bolnice i klinike te 18 županijskih bolnica koje će biti 'vraćene' županijama koje će imenovati Upravna vijeća bolnica.

Ministar Marić predstavio je i Nacrt prijedloga zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU koji bi nakon usvajanja u Saboru na snagu trebao stupiti 1. lipnja 2016. godine, a u cilju osiguranja primjene obvezujućih carinskih propisa Europske unije i osiguranja pravne sigurnosti sudionika carinskih postupaka koji se provode na državnom teritoriju Republike Hrvatske.

Istovremeno se ovim Prijedlogom zakona predlaže i uređenje određenih pitanja vezano za provedbu zakonodavstva Europske unije o carinskoj provedbi prava intelektualnog vlasništva čije uređenje nije u nadležnosti EU poput određenja carinskog tijela u RH, posebnih pravila o pravima i obvezama osoba u vezi s carinskim zakonodavstvom, pitanje konverzije valute, određenje roka za plaćanje carinskog duga, pitanje unosa robe u carinsko područje, pitanje mjesta i vremena pregleda robe, posebnosti nadzora nad robom koja se prodaje u prodajnom mjestu u zračnim lukama i lukama otvorenim za međunarodni promet, pitanje raspolaganja robom, pitanja u vezi carinske provedbe prava intelektualnog vlasništva, postupovne odredbe te prekršajne odredbe.


Vlada je prihvatila odluku o prijenosu prava upravljanja stanovima u državnom vlasništvu na Ministarstvo branitelja, naimem riječ je o, kako je kazao ministar branitelja Tomislav Medved, stanovima koje koriste ratni invalidi za koje je Ministarstvo zaključilo da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje, a Banski dvori su prihvatili i Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2014. godinu te Izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2015. godini.

Premda Vlada nema primjedbi na Izvješće, treba spomenuti da ono pred Sabor 'u pratnji izdvojenog mišljenja Branka Borkovića, koji se izričito protivi prihvaćanju Izvješća jer smatra, a što je i opetovano ponavljao na svim sjednicama Upravnog odbora da je Fond oštećen zbog lošeg upravljanja Društva imovinom Fonda, zamjerajući im u bitnom što nisu na odgovarajući način gospodarili novcem Fonda držeći ga ispod svake razine avista kamata i nije ništa poduzeto da se ovlada dionicama HT-a na način da Upravni odbor Fonda može upravljati i nadzirati imovinu Fonda unutar Telekoma.

Reagirajući na Borkovićevu primjedbu Josip Glavaš pojasnio je da Društvo kao što je vidljivo i iz zadnjeg Izvješća imalo više novčanih izdataka nego novčanih primitaka. Novcima se nije moglo upravljati na način da se oroče na duži rok, kupnjom državnih obveznica i slično zbog nedostatka likvidnosti i ta likvidnost se je morala održavati na avisti da bi se mogli isplaćivati udjeli braniteljima. što se tiče primjedbe vezane za loše upravljanje dionicama HT-a, Glavaš u svojem očitovanju priloženom Izvješću napominje da je Društvo postupilo po svim uputama koje je dobilo od Upravnog odbora.

Medved je pritom najavio da će uskoro inicirati zakonske izmjene kojima bi se povećalo minimalni postotak dionica koji bi se u budućim privatizacijama izdvajao u Fond.


Vlada je prihvatila i Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2014. godini te Izvješće o provedenoj politici koncesija za 2014. i 2015. godinu. Izvješće o napretku pri poticanju i uporabi energije iz obnovljivih izvora te Prijedlog plana prijma osoblja za 2016. godinu po kojem je u ovoj godini predviđeno zapošljavanje ukupno 862 osoba. Od ukupnog broja novih osoba koje bi se trebale zaposliti u MORH-u najviše je, njih 800, vojnika i mornara, rekao je ministar obrane Josip Buljević. Slijede kadeti i vojni stipendisti (40), te kadidati za časnike s tržišta rada (22).

Također, Plan obuhvaća i 250 dočasnika, 54 kadidata koji završavaju osposobljavanje za časnike u ovoj godini, 38 dočasnika i vojnika, odnosno mornara koji se upućuju na osposobljavanje za časnike, te šest državnih službenika. U tu je svrhu, rekao je Buljević, u proračunu je za ovu godinu osigurano 20,3 milijuna kuna,  još oko 16 milijuna kuna iznosit će trošak sudjelovanja pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u međunarodnim vojnim vježbama u ovoj godini.

Vlada je, naime, donijela odluku kojom se odobrava prelazak državne granice oružanim snagama država članica NATO-a i Partnerstva za mir, koje će tijekom ove godine zajedno s hrvatskim vojnim snagama sudjelovati na ukupno 13 zajedničkih vojnih vježbi. Hrvatskim snagama odobren je prelazak državne granice radi sudjelovanja na 34 zajedničke vojne vježbe izvan teritorija Hrvatske. Vlada je tu odluku donijela uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, istaknuo je Buljević.

Vlada je uredila i način izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu prema posebnim zakonima i odlukama o kriterijima i mjerilima za osiguravanje minimalnoga financijskog standarda javnih potreba u djelatnostima osnovnog i srednjeg školstva, socijalne skrbi, zdravstva i vatrogastva. Kako je objasnio ministar Marić, riječ je o financiranju iz dodatnog udjela u porezu na dohodak stavke za pomoć za izravnanja te je u proračunu za ovu godinu u tu svrhu osigurano ukupno 1,67 milijardi kuna.