AKCIJA NA MARKOVOM TRGU

Mora brinuti za zdravlje: Oreškoviću izmjeren visoki tlak

06.04.2016 u 10:05

Bionic
Reading

Na Trgu sv. Marka u organizaciji Ministarstva zdravlja povodom Svjetskog dana zdravlja građani mogu izmjeriti šećer i tlak te dobiti savjete od zdravstvenog radnika. Tema ovogodišnje akcije je dijabetes te se u sklopu toga želi promovirati važnost preventivne zdravstvene zaštite u otkrivanju i liječenju dijabetesa u Republici Hrvatskoj. Tlak su prije sjednice Vlade izmjerili i premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov

Je li bilo radi kamera ili zbog klimave suradnje u vladi, no i premijera i potpredsjednika vlade očito muči visoki tlak.

Orešković je tlak mjerio dva puta - prvi rezultat bio je 176/103, a drugi 175/108. Premijer Orešković odmah je zaključio da tlak mora malo smanjiti. U šali je dodao da mu tlak dižu mediji. Upitan da li ga nervira koji ministar, rekao je: 'Nema, nema.'

Boži Petrovu je izmjeren mu je tlak od 157/97. Ministar zdravlja Dario Nakić kazao je kako treba pričekati nekoliko minuta pa ga ponovno izmjeriti.

Tlak je mjerio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Njemu je izmjereno 157/84.

Tlak je mjerila većina ministra i većina, izuzev ministra obrazovanja Predraga Šustara, imala je povišeni tlak.

Tlak je mjerio i ministar financija Zdravko Marić. Rekao je da nije baš discipliniran što se tiče prehrane iako pokušava paziti. 'Evo recimo jutros sam popio samo sok od naranče', dodao je Marić.

Na rezultate se Orešković osvrnuo i na početku sjednice vlade, upitavši ministra zdravlja Darija Nakića je li bolje imati niski ili visoki tlak. Kada je dobio odgovor da je bolje da imati niski, Orešković je zaključio da to nije dobro za njega. 'Sada dolazi ljepše vrijeme, morat ćemo malo više vježbati', poručio je Orešković.

Novinarima na Markovom trgu Nakić je pojasnio kako je tema ovogodišnje akcije dijabetes. 'Organizirali akciju kojom smo željeli potaknuti ljude na razmišljnje o kroničnim bolestima. Dvije takve bolesti koje su raširene su hipertenzija i dijabetis. Od hipertenzije boluje 40 posto populacije dok od dijabetisa boluje 10 posto populacije. I jedna i druga bolest ako se počnu na vrijeme liječiti tada su komplikacije se mogu sanirati ili se mogu odgoditi do kasnog životnog perioda. Jedini način da se utvrdi stanje su pregledi', rekao je Nakić.