RAZLIČITE ODLUKE

Vlada plaća školske udžbenike, ali ne i radne bilježnice. Provjerite hoće li ih platiti vaša lokalna vlast

07.06.2019 u 18:36

Bionic
Reading

Svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, sukladno novom Zakonu o udžbenicima, u školskoj godini 2019./2020. dobit će besplatne udžbenike na teret državnog proračuna. No s pripadajućim radnim bilježnicama, sada klasificiranim kao 'drugi obrazovni materijali', situacija je ponešto drukčija. Ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, Vlada može za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave i tih materijala. Ove godine takve odluke nema, pa će 'uskočiti' pojedine lokalne sredine

Odluke o financiranju besplatnih radnih bilježnica za učenike donijeli su pojedini gradovi i općine, a neki će to tek učiniti. Na županijskoj razini, to je prva učinila Zagrebačka županija te na svom teritoriju ima devet gradova, a to su: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić.

Još 7. svibnja zagrebački župan Stjepan Kožić najavio je da će prvog dana školske godine, uz besplatne udžbenike, sve tamošnje učenike osnovnih škola dočekati besplatne radne bilježnice za koje je ta županija osigurala 7,5 milijuna kuna.

U međuvremenu, Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića povela je hajku na ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak jer u besplatne udžbenike nije ukalkulirala i one za izborne predmete, prvenstveno vjeronauk. No po pitanju financiranja radnih bilježnica Grad Zagreb oglasio se tek u srijedu, kada je na pitanje tportala hoće li osigurati besplatne radne bilježnice, uključujući one iz izbornih predmeta, odgovorio potvrdno.

>>> Hoće li Bandić sada financirati radne bilježnice iz svih predmeta, obaveznih i izbornih? Imamo odgovor

Isto pitanje u srijedu smo uputili svim županijama, a u nastavku donosimo dosad zaprimljene odgovore, po redoslijedu prispijeća.

Zadarska županija

Zadarska županija osigurat će određena sredstva za sufinanciranje neobveznih nastavnih materijala za učenike osnovnih škola kojima je osnivač. U ovom trenutku ne možemo reći o kolikom se iznosu radi jer je u tijeku izrada rebalansa proračuna. Imamo konzultacije s ravnateljima osnovnih škola koji bi model bio najbolji za našu županiju. Vjerojatno da će se primijeniti kriterij prema socioekonomskom stanju obitelji učenika.

Osim navedenog, Zadarska županija osigurava sredstva za besplatne udžbenike učenicima deficitarnih zanimanja s područja Zadarske županije te besplatan smještaj i besplatan prijevoz.

  • +8
Prvi dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija pozdravlja odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je najavilo osigurati besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola za sljedeću školsku godinu. U ovom trenutku nemamo predviđena sredstva u proračunu za financiranje radnih bilježnica, ali u razgovoru s jedinicama lokalne samouprave razmotrit ćemo tu mogućnost.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Županijske službe trenutno rade procjenu vezanu uz potrebe nabave radnih bilježnica za naše učenike, odnosno koliko je sredstava potrebno osigurati za iste. Budući da sredstva za sada nisu predviđena, odnosno osigurana u županijskom proračunu, nakon provedene analize i uvida u stanje postoji mogućnost da se nabava istih predvidi u rebalansu županijskog proračuna koji u konačnici treba potvrditi Županijska skupština.

Virovitičko-podravska županija

'Nelson Mandela je jednom prilikom rekao: 'Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promijenite svijet' i tim pristupom se vodi i Virovitičko-podravska županija. Ulaganje u obrazovanje nije samo ulaganje u razvoj društva, već je to ulaganje u razvoj gospodarstva. Virovitičko-podravska županija kontinuirano ulaže u razvoj obrazovanja, stvaranje što boljih uvjeta za naše učenike. U školskoj godini 2019./2020. osigurat ćemo sredstva za radne bilježnice za sve naše učenike', naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

  • +27
Dodjela Nagrade Marin Soljačić najboljim učenicima Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Zagrebačka županija

U školskoj godini 2018./2019. Zagrebačka županija osigurala je besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije, a sufinancirana je nabava svih udžbenika, uključujući onih za izborne predmete.

S obzirom na to da je krajem 2018. godine donesen zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Zagrebačka županija odlučila je od iduće školske godine (2019./2020.) osigurati 7,5 milijuna kuna za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi i to za sve predmete (uključujući izborne) za sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija osigurat će iznos od 300 kuna po učeniku, a u slučaju da iznos bude nešto veći, sufinanciranju će se priključiti gradovi i općine.

Za učenike srednjih i osnovnih škola koji su članovi kućanstva koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, odlukom Vlade RH u državnom proračunu dodatno su osigurana sredstva za besplatne obavezne udžbenike i besplatne druge obrazovne materijale.

Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavačka županija nema u proračunu planirana sredstva za kupovinu radnih bilježnica.

Do sada su na području Sisačko-moslavačke županije udžbenike i radne bilježnice, različitim modelima financiranja, osiguravali gradovi i općine za učenike s njihova područja.

  • +59
Štromar i Divjak obišli OŠ Milke Trnine, uvrštenu u program Škola za život Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Krapinsko-zagorska županija

Krapinsko-zagorska županija dosad je godišnje financirala s 250.000 kuna nabavku udžbenika za učenice i učenike iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

S obzirom na to da je država preuzela tu obvezu, spomenuti iznos spremni smo preusmjeriti za nabavu određenog broja besplatnih radnih bilježnica, ali smo spremni i na razgovor s općinama i gradovima, kako bismo zajedno osigurali radne bilježnice za sve učenice i učenike na području županije. Trenutno smo u postupku razgovora.

Brodsko-posavska županija

U proračunu Brodsko-posavske županije nisu planirana sredstva za nabavku radnih bilježnica učenicima osnovnih/srednjih škola za sljedeću pedagošku godinu.

Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija nema u ovoj proračunskoj godini predviđena sredstva za radne bilježnice za učenike osnovnih i srednjih škola. Prema našim saznanjima, neke jedinice lokalne samouprave će sudjelovati u financiranju radnih bilježnica učenicima na svom području.

Međimurska županija

Međimurska županija osigurava udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Županiji. Za tu namjenu i u ovogodišnjem proračunu osiguran je novac i to za kupnju novih udžbenika te nadomještanje onih koji su se od uporabe istrošili. Udžbenici koje je Međimurska županija nabavila prethodnih godina i sljedeće će se godine koristiti u školama u Međimurskoj županiji, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja će financirati nabavu novih i onih koje je, zbog istrošenosti, potrebno nadomjestiti, a upotrebljavat će se i u školskoj godini 2019./2020.

U ovom trenutku pojedine općine i gradovi već danas financiraju ili sufinanciraju radne bilježnice pa kada budemo imali detalje financiranja od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, sjest ćemo s načelnicima i gradonačelnicima te ćemo odlučiti koji je najučinkovitiji model kojim ćemo i dalje ostati Županija koja najviše ulaže u obrazovanje.