DUBRAVKA BREZAK - STAMAĆ

Nova šefica agencije za provedbu kurikuluma za tportal presjekla: Nema govora o odgodi reforme!

  • Autor: Silvana Srdoč
  • Zadnja izmjena 07.06.2019 14:50
  • Objavljeno 06.06.2019 u 18:51
Dubravka Brezak Stamać

Dubravka Brezak Stamać

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Dubravka Brezak - Stamać, novoimenovana ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) - institucije zadužene za edukaciju učitelja i nastavnika u sklopu kurikularne reforme - presjekla je za tportal medijska nagađanja o tome da će zagovarati odgodu uvođenja reforme u sve škole od jeseni. 'Nema govora o bilo kakvom oponiranju. Po vokaciji sam sklona suradnji, a cilj je samo jedan: reforma školstva', napominje Brezak - Stamać, HDZ-ova vijećnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i profesorica u MIOC-u

Komentirajući današnje novinske naslove koji sugeriraju da želi odgoditi frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve hrvatske škole od jeseni, obrazlaže da ona to nije rekla. Njezino razmišljanje na tragu je, kaže, većine njezinih kolega u nastavi, a to je da se ranije trebalo razmišljati o tome da se reforma ne uvodi tako brzo. No to je, reklo bi se, prošlo svršeno vrijeme.

>>> Dubravka Brezak Stamać imenovana za ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje: Pred profesorima veliki izazov

'Jedno su škole s eksperimentalnom provedbom, a drugo je ovo što dolazi frontalno u sve škole. Da, mi imamo spremne udžbenike i digitalne sadržaje, ali trebamo imati i spremne profesore. Ipak, nikad niste dovoljno spremni, a učitelji i profesori su cijelo vrijeme učili. Skloni su učenju, pa će i to savladati. Najesen reforma ide i sigurno će se učiniti sve da to funkcionira', najavljuje Brezak - Stamać, izabrana u konkurenciji od sedmero kandidata na javnom natječaju za čelnika AZOO-a.

Agencija za odgoj i obrazovanje mjesecima je bila obezglavljena, bez Upravnog vijeća i ravnatelja. Bivšoj ravnateljici Jadranki Žarković Pečenković mandat je istekao još u veljači, a istog mjeseca imenovano je novo Upravno vijeće pod predsjedanjem Sanje Horvatić (HNS), te članovima Katarinom Grgec, Goranom Hajdinom, Antom Nazorom, Vesnom Budinski, Branimirom Mihalincem i Vladimirom Brezak. Oni su u srijedu na čelo AZOO-a izabrali Dubravku Brezak Stamać, a njezin četverogodišnji mandat počinje 1. srpnja.

>>> Knjiga Dubravke Brezak-Stamać na razmjerno malo stranica tako puno govori o hrvatskome jeziku

Nova ravnateljica AZOO-a trenutno je u posljednjim pripremama za zaključivanje ocjenama svojim učenicima u zagrebačkoj XV. gimnaziji, gdje dugi niz godina predaje hrvatski jezik. Zbog novog profesionalnog izazova morat će se, potvrđuje, privremeno povući iz nastave. A tu je i cijeli niz drugih aktivnosti: uz funkciju HDZ-ove zagrebačke vijećnice, među ostalim, predsjedava Povjerenstvom za kulturu i Akademskom zajednicom 'Ante Starčević' zagrebačkog HDZ-a, članica je Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

KRATKA BIOGRAFIJA

Nagradio ju je Bandić, odlikovala Grabar Kitarović

Dubravka Brezak - Stamać rođena je 22. rujna 1966. u Vinkovcima, gdje je polazila osnovnu, srednju i baletnu školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a pri istoj instituciji je i doktorirala na temi povijesti književnosti. Prema informacijama s njezine Facebook stranice, autorica je znanstvenih knjiga književno-povijesnoga i kulturološkoga proučavanja hrvatske književnosti i jezika humanizma i renesanse. Zaposlena je od 1990. kao profesorica hrvatskoga jezika, stekla je zvanje profesor savjetnik, a godinama je radila u svojstvu mentora sa studentima odsjeka Kroatistike Filozofskoga fakulteta. U svibnju 2017. imenovana je članicom Ekspertne radne skupine u potkategoriji za reformu gimnazija. 

Dobitnica je Nagrade Grada Zagreba za promicanje hrvatske kulture i književnosti - za knjige Pisma iz renesanse; Pjesnička i dramska djela Mavra Vetranovića - i Nagrade 'Ivan Filipović' za znanstveni rad. Odlikovana je Redom hrvatskog pletera za osobite zasluge na području kulture odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

Čega će se prvo primiti na funkciji ravateljice AZOO-a?

'Moji prioriteti bit će sve ono što je u djelatnosti Agencije, no prvi i osnovni bit će suradnja u izradi i implementaciji nacionalnog kurikula, dakle, svih programa koji su bili eksperimentalni i najesen ulaze u škole. Škole su za to pripremane, a učiteljima i nastavnicima treba pružati sustavnu podršku kroz različite oblike savjetovanja, bilo da su ona izravna ili virtualna', kaže Brezak - Stamać.

  • +4
  • +1

Dubravka Brezak Stamać

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministricu Blaženku Divjak osobno ne poznaje, a optužbe koje je na njezin račun iznio gradonačelnik Milan Bandić ne želi komentirati. Cijeni li ona ministričin dosadašnji rad na reformi?

'Gospođa doktorica znanosti Blaženka Divjak je doktorica STEM područja. Ja sam isto doktorica znanosti, moje područje je humanistika. Ona dolazi iz sfere visokog obrazovanja, koje jako dobro pozna, ja dolazim iz sfere srednjoškolskog, gimnazijskog obrazovanja, za koje si ne umišljam da ga ne poznam. Dakle, izravno sam u njega uključena. Ne vidim apsolutno nikakvih zapreka u takvoj suradnji. Dapače, ja tu vidim samo nadopunjavanje', kaže Brezak-Stamać, dodajući da je u postojećim konstelacijama u priremi refome vjerojatno napravljen maksimum. Iako, da je bilo vremena, zasigurno bi to drugačije izgledalo.

Kad je riječ o pripremi djelatnika u obrazovanju za provedbu reforme, idealna bi, prema njezinu mišljenju, bila kombinacija virtualne i neposredne edukacije, pri čemu bi neposredni kontakt svakako valjalo uspostaviti gdje god je to moguće: 'Ovo nije prva reforma na našim prostorima, imali smo i prije dobrih reformi i svaka je htjela slijediti društveni prosperitet, pa će i ova'.

S obzirom na nadolazeću sezonu godišnjih odmora u obrazovnom sustavu, kako AZOO može pridonijeti pripremama frontalnog uvođenja reforme?

'Pretpostavljam da će jedno vrijeme biti mir i zatišje, jer dolaze i godišnji odmori. Morate mi dopustiti i da prvo dođem na svoje novo radno mjesto, da okupim suradnike pa ću nakon toga moći nešto više i reći', najavljuje nova ravnateljica AZOO-a, dodajući da je po prirodi optimist, a ne skeptik.

Slaže se s ministricom Divjak koja je danas, odgovarajući na novinarsko pitanje misli li da je se opstruira, odgovorila da je njezina zadaća napraviti najbolji mogući posao.

'Ona je za to dobila mandat i u tom smislu Agencija je ne treba opstruirati, Agencija definitivno treba u tome pomoći', zaključila je Brezak-Stamać.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!