MJERILA ZA ULAZAK U EU

Vlada osnovala Povjerenstvo za praćenje Srbije

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 19.07.2016 17:18
  • Objavljeno 19.07.2016 u 17:18
Vlada

Vlada

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji.

Zadaće Povjerenstva su; praćenje provedbe obveze ukidanja zakonodavstva kojim je Republika Srbija arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države, praćenje uspostave i funkcioniranja cjelovitog zakonodavnog okvira za zaštitu manjinskih prava u Srbiji.

Uz to zadaća Povjerenstva je i praćenje provedbe obveze Republike Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete . Također, Vlada je zadužila Povjerenstvo da prati da li Srbija u potpunosti surađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba.

Povjerenstvom predsjedava ministar vanjskih i europskih poslova, odnosno u slučaju spriječenosti, ministar pravosuđa u svojstvu zamjenika predsjednika.

Članovi Povjerenstva su: ministar branitelja, ministar financija, ministar obrane, ministar unutarnjih poslova, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Republike Hrvatske, savjetnik za vanjsku politiku Predsjednice Republike Hrvatske, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i glavni državni odvjetnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!