sjednica vlade

Plenković o posjetu Kineza: Sa strane Vlade smo napravili maksimalan napor

02.05.2019 u 06:23

Bionic
Reading

Nakon što su predstavnici kineske kompanije obišli brodogradilište Uljanik, na njihov posjet se uvodno na sjednici Vlade osvrnuo i premijer Andrej Plenković

Plenković je uvodno podsjetio i na obljetnicu stradavanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu.

'Jučer smo obilježili i obljetnicu operacije Bljesak, u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija', rekao je Plenković.

'Predstavnici najveće kineske kompanije bili su u Hrvatskoj, bili su u Vladi i otvoreno smo razgovarali o stanju brodogradilišta, i Uljanika i 3. maja. Bili su i tamo i stekli su uvid u cijelo iskustvo i potencijal brodogradilišta. Sa strane Vlade smo napravili maksimalan napor', kazao je Plenković osvrnuvši se na posjet kineskih brodograđevinara Hrvatskoj.

Podsjetio je i na posjet Istarskoj županiji, osvrnuvši se na gradnju punog profila Istarskog ipsilona. 'Dobro je što je veliki broj hrvatskih podizvođača angažiran na tom projektu. Riječ je o projektu vrijednom 160 milijuna eura, koji bi trebao biti gotov za dvije godine. Taj projekt je od strateškog razvoja i pokazuje privrženost ove vlade razvoju Istre. Ova vlada i u praksi itekako gleda ravnomjeran razvoj Hrvatske, bez obzira koja je politička stranka negdje na vlasti ili nije', kazao je Plenković.

Pohvalio je i rad predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njene radne skupine za brendiranje Hrvatske. 'Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi koja će pomoći u pozicioniranju zemlje. Taj njihov rad i rezultati koje će prezentirati za koji tjedan bit će korisni i komplementarni s onim što radimo u Vladi', rekao je Plenković.

Na sjednici Vlade se, između ostalog, raspravljalo o prijedlogu odluke o donošenju Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2019. - 2022. godine.

Koordinator za program obnove je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 'Kroz ovaj program planira se provesti 59 projekata kojima će se u obnovu komunalne i elektroenergetske infrastrukture uložiti 1,4 milijarde kuna', kazao je ministar prometa i mora Oleg Butković.

Od toga će preko 700 milijuna kuna biti uloženo u obnovu cestovne i željezničke infrastrukture, u vodno-komunalnu infrastrukturu 315,5 milijuna kuna, u elektroenergetsku infrastrukturu 50,5 milijuna kuna, gospodarski i socijalni razvoj Vukovara 143,7 milijuna kuna te Arheološki park Vučedol 118 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila i prijedlog da se za 50 posto povećaju sredstva u Fondu za obnovu i razvoj Vukovara.

  • +19
Obnova vukovarskog vodotornja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Vlada je u Sabor poslala tri polugodišnja izvješća o korištenju fondova EU i to za financijsko razdoblje od 2014. do 2017.

Tako je u tom razdoblju, odnosno od sredine 2017. do kraja prošle godine ugovoreno projekta u vrijednosti 4,3 milijarde eura, odnosno 64 posto od ukupno ugovorenih sredstava od početka provedbe do kraja prošle godine od 6,4 milijarde eura. Krajnjim je korisnicima i ugovarateljima u razdoblju od sredine 2017. do kraja prošle godine plaćeno 1,3 milijarde eura, odnosno 67 posto od ukupno plaćenih od početka korištenja. Ovjereno je 1,5 milijardi eura odnosno 84 posto od ukupno ovjerenih 1,8 milijardi eura, a Europska je komisija doznačila 937,4 milijuna eura, što predstavlja gotovo 55 posto ukupno doznačenog iznosa od 1,7 milijardi eura od početka provedbe programa do kraja prošle godine.

No, u istom razdoblju povećao se i broj nepravilnosti. 'Broj nepravilnosti u blagom je porastu što je u korelaciji s porastom stope ugovaranja odnosno obuhvat za utvrđivanje nepravilnosti je znatno veći nego u prethodnim razdobljima uslijed veće stope ugovorenosti koja je sada na gotovo 63 posto, u odnosu na prethodno razdoblje koje je bilo na 9 posto', poručila je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac.