premijer o kreditnom rejtingu

Plenković: Izvješće Moody'sa znak je ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade

27.04.2019 u 16:27

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Mostaru da je najnovije izvješće agencije za kreditni rejting Moody's još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade, a smatra da je sindikalna inicijativu '67 je previše' ispolitizirana, jer se stvorila lažna slika o tome da će svi u Hrvatskoj ići u mirovinu tek sa 67 godina

Agencija Moody's potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Hrvatski premijer je u izjavi za novinare istaknuo da su procjene Moody'sa, ali i Standard & Poor's gotovo identične.

'Ovo je još jedna potvrda da sve što radimo i u pogledu fiskalne konsolidacije i u pogledu preduvjeta političke stabilnosti, rješavanja krupnih, zaostalih, posttranzicijskih gospodarskih problema ide u dobrom smjeru. Mislim da je to još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade Republike Hrvatske', istaknuo je hrvatski premijer.

Krajem ožujka agencija Standard & Poor's povisila je rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

U vezi sa sindikalnom inicijativom '67 je previše', koja je od ponoći počela skupljati potpise za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, premijer je rekao da je taj pokušaj dosta ispolitiziran.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ja bih rekao da je taj pokušaj dosta ispolitiziran... kako bi se javnost isprepadala miseći da će svi raditi do 67, što jednostavno nije točno, rekao je Plenković u Mostaru na upit novinara. Pojasnio je kako će netko tko je počeo raditi s 19 godina u mirovinu ići u 60. godini života, ali i podsjetio da prijedlog o pomicanje dobne granice na 67 godina za odlazak u mirovinu postoji iz vremena zakonskih izmjena SDP-ove vlade.

'Tada ovi sindikalni čelnici nisu pokrenuli referendum i prikupljanje potpisa. Očito su s time bili zadovoljni', dodao je.

Plenković je istaknuo da je u mandatu njegove vlade mirovinska reforma dobila odlične ocjene Europske komisije, ali i agencija Moody's i Standard & Poor's te da su mirovine povećane za 7,54 posto, a od 1. srpnja slijedi novi rast od 3,18 posto za najmanje mirovine.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Mirovinska reforma, dodao je hrvatski premijer, potrebna je zbog promjene okolnosti budući ljudi žive dulje, te je zdravstveni sustav bolji.

'U konačnici moramo ići u ovome smjeru, a to je prosjek rada na razini Europske unije. U Hrvatskoj se prosječno radi 30 godina, a u Njemačkoj 37,5. Ako želimo ići naprijed i imati održivi sustav, smanjiti troškove za proračun, ova mirovinska reforma je pravi put', rekao je Plenković.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Mostaru je u subotu sudjelovao na izbornom saboru HDZ-a BiH.