objašnjenje banskih dvora

Vlada: Nismo skrivali zdravstveno stanje premijera Plenkovića, ali nije bilo potrebe za informiranjem o pojedinostima

29.12.2020 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon što je javnost doznala da je premijeru Andreju Plenkoviću izolacija dok je bolovao od koronavirusa produžena zbog kašlja , ali i početka upalnih procesa na plućima, o svemu se oglasila i Vlada

U Vladi na pitanje tportala kažu da su od trenutka određivanja mjere samoizolacije do izlaska predsjednika Vlade iz izolacije kontinuirano i transparentno izvještavali o njegovom zdravstvenom stanju.

'Nakon pozitivnog nalaza 30. studenog, predsjednik Vlade Andrej Plenković imao je uobičajene blaže respiratorne simptome zaraze i nije imao temperaturu, a posljednjeg dana uoči isteka 10-dnevne izolacije, po preporuci liječnika zbog izraženog kašlja, produljena mu je izolacija. O tome je hrvatska javnost pravovremeno i transparentno obaviještena, kao i o tome da predsjednik Vlade radi produljene izolacije neće biti u prigodi sudjelovati na sastanku Europskog vijeća 10 i 11. prosinca, već je Hrvatsku zastupao slovenski premijer Janša, piše u odgovoru Vlade kojeg potpisuje glasnogovornik Marko Milić.

'Tijekom boravka u izolaciji, predsjednik Vlade nije bio hospitaliziran, već je zbog izraženog kašlja obavio pregled u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu.  Produljena mu je izolacija po preporuci liječnika radi izraženog kašlja, s naznakom blagih početnih upalnih promjena na plućima. Uz primjenu simptomatske terapije, predsjednik Vlade cijelo vrijeme bio je dobro i redovito obavljao sve aktivnosti od doma, a budući da se nije radilo o ozbiljnijoj ugrozi zdravlja niti je došlo do razvijanja težih simptoma, već se radilo o blažim respiratornim simptomima, nije bilo potrebe za dodatnim informiranjem o pojedinostima zdravstvenog stanja, pored svega što je već priopćeno iz Vlade. Tome u prilog ide i izjava koju je o njegovom zdravstvenom stanju dala liječnica dr. Gordana Štajminger, koja je kazala da se premijera Plenkovića ,,tretira kao svakog najnormalnijeg pacijenta koji boluje od COVID-19 infekcije''', odgovaraju iz Vlade.

U cijelosti, kažu, otklanjaju bilo kakve teze o tome da je Vlada sakrivala od javnosti da je premijer u ozbiljnijem stanju nego što je prezentirano.

'Naprotiv, osigurali smo da  Vlada i u okolnostima izolacije predsjednika Vlade, koristeći digitalnu tehnologiju, funkcionira te da redovito izvršavamo sve aktivnosti i obveze. Andrej Plenković vodio je u tom razdoblju čak pet sjednica Vlade, donesen je niz važnih odluka, održani su brojni sastanci videovezom i brinuli smo o tome da Vlada i državni sustav funkcioniraju. Uostalom, hrvatska javnost i mediji u navedenom razdoblju gotovo svakodnevno bili su u prigodi pratiti javne nastupe predsjednika Vlade i uvjeriti se u njegovo stanje, s obzirom na niz aktivnosti koje je imao', stoji u vladinom odgovoru, u kojem su priloženi i linkovi na stranicu andrejplenkovic.hr na kojoj su navedene aktivnosti premijera.

Podsjećaju da je Plenković u nekoliko javnih nastupa (npr. Božićni intervju za Novi list) rekao kako mu iskustvo s koronavirusom nije bilo lagano ni ugodno te kako nije imao temperaturu, ali je imao izražen kašalj te mu se spavanje poremetilo.

'On se trenutno zdravstveno osjeća vrlo dobro te je i dalje u kontaktu s liječnicima. Stoga teze da se nešto skrivalo od hrvatske javnosti nisu točne', zaključuju u Vladi.