ZAKON O UMJETNOJ OPLODNJI

Vlada ne drži mnogo do zdravlja žena

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2009 15:59
  • Objavljeno 08.06.2009 u 15:49
pacijentica bolesna žena

pacijentica bolesna žena

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zdravstveni sustav i politika još nedovoljno prepoznaju potrebu zaštite zdravlja žena, što pokazuje i novi prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u čijoj se izradi nije vodilo računa o zdravlju žene, nego se robovalo konzervativnim stajalištima, ocijenio je danas SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić govoreći o zakonu koji bi se uskoro trebao naći pred Vladom.

Po tom prijedlogu, pravo na medicinski potpomognutu oplodnju ne bi imali izvanbračni partneri i žene bez partnera, zabranjuje se zamrzavanje zametaka, a djetetu daje pravo da dozna tko su mu biološki roditelji kad postane punoljetno. Protiv tih odredaba pobunile su se pojedine nevladine udruge.

Zakon o reproduktivnom zdravlju mora biti mnogo otvoreniji i omogućiti ženama da ne moraju odlaziti na postupke medicinski potpomognute oplodnje u susjedne zemlje, nego da to ostvare u Hrvatskoj, rekla je SDP-ova zastupnica Milanka Opačić na okruglom stolu o zdravlju žena što ga je u Hrvatskome saboru organizirao Kluba zastupnika SDP-a.

Istaknula je da država dosad nije učinila ništa u spolnom odgoju mladih, koji bi pak pridonio da mladi ne ulaze u rizične spolne odnose te da budu odgovorni prema svojem zdravlju.

Na skupu je istaknuto kako je gotovo polovica žena još izvan domašaja zdravstvenoga sustava. U toj skupini, istaknuo je Aleksandar Đakula iz Škole narodnog zdravlja Andrije Štampara, najviše je slabije obrazovanih žena, nezaposlenih žena, domaćica, poljoprivrednica, samohranih majki te žena koje rade u teškim radnim uvjetima i žena u zatvorima.

Po pokazateljima o zdravlju, žene u Hrvatskoj žive četiri godine duže od muškaraca, ali znatno više umiru od karcinoma. Tako je do 39. godine života broj umrlih žena jedan i pol puta veći od broja umrlih muškaraca, a u dobi od 41. do 49. godine umire za trećinu više žena od muškaraca, rekla je dr. Mrsić.

Istaknula je da mnogo žena umire od uznapredovalog raka dojke, raka vrata maternice i pluća, ali su najveći uzrok smrti u žena, kao i u muškaraca, kardiovaskularne bolesti, što često ne prepoznaju ni liječnici pa se u medicinska istraživanja većinom uključuje muškarce.

Kad je u pitanju zdravlje žena, dr. Mrsić je istaknula kako još nije dovoljno prepoznata važnost mentalnoga zdravlja budući da podatci govore da se muškarci više ubijaju, ali žene to češće pokušavaju. Također je rekla kako se - iako je počelo cijepljenje protiv HPV infekcija, zaboravilo se da virus prenose muškarci, o čemu nije organizirana nijedna javnozdravstvena kampanja.

Okrugli stol organiziran je kao poticaj za izradu i donošenje strategije o zaštiti zdravlja žena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi