400 tona

Vlada napokon otkrila koliko je potrošila za nabavu zaštitne opreme; objavili i imena tvrtki - domaćih i kineskih

03.05.2020 u 20:21

Bionic
Reading

Od kraja ožujka do danas iz Kine je uvezla više od 400 tona zaštitne opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa, a ukupni troškovi robe i prijevoza penju se na 380 milijuna kuna. Od domaćih je tvrtki nabavljeno robe za više od 13 milijuna kuna

Jutarnji list došao je do službenih podataka koliko je ukupno Vlada nabavila medicinske opreme, koliko je na to potrošila, koje hrvatske tvrtke su dobile posao i koje su inozemne tvrtke sudjelovale u cijeloj priči.

Od kraja ožujka do danas iz Kine je uvezla više od 400 tona zaštitne opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa, a ukupni troškovi robe i prijevoza penju se na 380 milijuna kuna. Od domaćih je tvrtki nabavljeno robe za više od 13 milijuna kuna, proizlazi to iz odgovora iz Ministarstva gospodarstva.

Hrvatska je opremu nabavljala direktno od dvije kineske državne kompanije - China Meheco Co. i Sinopharm Chongqing Medical Device Co.

Sva zaštitna oprema - a riječ je o maskama, odijelima, naočalama, rukavicama, nazuvcima i dezinficijensima - koju je Hrvatska kupovala nabavljena je bez javnog natječaja.

'Ove nabave vrše se žurnim postupkom, često izravno putem narudžbenica, i to s tržišta koja su otvorena i od gospodarskih subjekata koji u ovim otežanim okolnostima ipak i dalje djeluju', poručuju iz Ministarstva gospodarstva. Pokušali su objasniti kako su “odlukom Vlade ovakve nabave roba i usluga izuzete od primjene Zakona o javnoj nabavi zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa Hrvatske, koji se ne mogu jamčiti s manje drastičnim mjerama”.

Sletio četvrti zrakoplov iz Kine sa zaštitnom opremom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Sve se, tvrde u Ministarstvu, dogovaralo u Uredu premijera i preko nadležnih ministarstava i veleposlanstva.

Država je robu nabavljala i od hrvatskih kompanija.

Roba je tako nabavljena, osim od tvrtke Medical and pharm trading koju vode braća Gjoni, i od tvrtki DiploMed, Enormis, Euro energo eko, Pharmacia laboratorij, Pleglas, Prosco, Geneplanet, Bolhar i Tapetarija Veličan. Ukupni je iznos te nabave 13 milijuna kuna.

Zašto su se na popisu tih tvrtki, osim Medical and pharm tradinga, našle i tvrtke poput DiploMeda, koja je osnovana tek prošle godine, ili Tapetarija Veličan, koja se bavi tapeciranjem namještaja, također nije poznato.

“Kada Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva više ne bude izuzeto od odredbi Zakona o javnoj nabavi, javnosti će se transparentno predstaviti sve relevantne informacije vezane uz postupak nabave, što uključuje i detaljnije podatke koje ste tražili, a koje u ovom trenutku iz svih gore navedenih razloga ne možemo objaviti”, obećali su u resornom Ministarstvu.