REAKCIJA CIVILNIH UDRUGA:

'Vlada mora obraniti manjinska prava!'

07.04.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Neformalna koalicija koja okuplja 69 organizacija civilnog društva Platforma 112 poslala je priopćenje medijima povodom prosvjeda održanog na Trgu bana Jelačića. Pozivaju Vladu da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava te su poručili da osuđuju 'diskriminatorne poruke poslane sa prosvjednog skupa protiv ćirilice'

'Temelj svake pravne i demokratske države je sustavno i nepristrano provođenje svih zakonskih normi, posebice onih koji se tiču zaštite i promocije ljudskih prava. Platforma 112 je u svojem godišnjem izvještaju o radu Vlade RH za 2012. godinu pozdravila najave koje su se ticale uvođenja dvojezičnih natpisa na području Vukovarsko-srijemske županije kao hvale vrijedan napor na putu ka ostvarenju pune zaštite manjinskih prava u Republici Hrvatskoj.

Platforma 112 je do sada upozoravala na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stavova. Nažalost i danas smo bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića te zahtijevamo jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima sa ustavnim vrijednostima i zakonima RH.

Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u EU ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa', poručili su iz Platforme 112.