ZELENA LISTA UPOZORAVA

'Vlada je započela rasprodaju Hrvatskih voda'

10.02.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Zelena lista (ZL) uputila je danas otvoreno pismo saborskim zastupnicima zatraživši da Hrvatske vode, koje gospodare izvorima, vodnim tokovima i vodnim građevinama u Hrvatskoj, moraju ostati zajedničko vlasništvo svih stanovnika Hrvatske te da se ne smiju pretvarati u trgovačko društvo

ZL je otvoreno pismo uputila u povodu donošenje izmjena Zakona o vodama, kojima bi se Hrvatske vode iz javne ustanove pretvorile u trgovačko društvo, i zato što "postoje jasne indicije da je Vlada započela proces rasprodaje (trgovine) voda".

"Hrvatske vode su još 8. prosinca 2010. donijele odluku o prodaji 15 posto dionica Vodoprivrednih poduzeća u svom vlasništvu", navodi Lista podsjetivši da je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u svom nedavnom posjetu SAD-u "benevolentno ponudio američkim investitorima ulaganja u 'upravljanje vodama' (water management)".

Zelena lista upozorava da ovoga puta nije u pitanju "rasprodaja neke tamo 'pamučne industrije', 'brodogradilišta' ili 'autoceste', već je na kocki budućnost stanovnika Hrvatske, jer bez vode oni neće bit samo siromašni, već neće moći uopće živjeti".

"U današnje doba, kad uznapredovale klimatske promjene uzimaju svoj danak na svakom koraku naše planete, ne biti svjestan strateške važnost vode u bliskoj budućnosti, govori o potpunoj nekompetentnosti koja graniči s kriminalnim namjerama pojedinaca koji trenutno obnašaju vlast", navodi, uz ostalo, u otvorenom pismu ZL.