OPORBA PROTIV ZAMRZAVANJA MIROVINA

'Vlada je počela štedjeti na siromaštvu'

22.11.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Saborski zastupnici po hitnoj su proceduri raspravili Zakon o odgodi usklađivanja mirovina od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. prema kojem se mirovine sljedeće godine ne bi usklađivale s rastom plaća i potrošačkih cijena

Ovakvu odgodu usklađivanja mirovina Vlada je predložila u skladu s planovima da se 2011. i 2012. ne povećavaju rashodi državnog proračuna, a vladajući uvjeravaju da će 'zamrzavanje' mirovina doista biti privremeno.

'Ovom privremenom obustavom usklađivanja mirovina s jedne strane osigurava se da nema povećanja rashoda državnog proračuna, a s druge strane, u slučaju mogućih negativnih trendova plaća i potrošačkih cijena, umirovljenicima se jamči zadržavanje mirovina na postojećoj razini', uvjeravao je državni tajnik Krešimir Rožman

HDZ-ovac Boris Kunst podsjetio je da je smanjenje mirovina Vlada spriječila i 2010. 'Ove godine došlo je do negativnih kretanja i pokazatelja, tako da je i u prvom i u drugom dijelu 2010. bruto plaća padala za prvih šest mjeseci 0,5 posto, a u drugom dijelu 0,4 posto. Bio je u prvom dijelu i pad potrošačkih cijena za 0,2 posto, tako da bi za prvo polugodište mirovine pale za 0,35 posto. U drugom polugodištu cijene su pale za jedan posto, što mi smanjilo i mirovine za 0,05 posto', kazao je Kunst

S druge strane, SDP-ovka Željka Antunović nije se složila s ovakvim 'zamrzavanjem' mirovina koje u prosjeku iznose 2.162 kune. 'Vlada nas je dovela u situaciju kada se mora početi štedjeti na siromaštvu', kazala je Antunović.

'Piše da se u slučaju negativnih trendova plaća i potrošačkih cijena umirovljenicima jamči zadržavanje mirovina na postojećoj razini. Koja je to poruka? Pazite sada, mi vas zapravo štitimo zamrzavanjem mirovina. Pametnome dosta', prokomentirao je prijedlog zakona Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Ovakvu brigu za umirovljenike SDP-ovac Nenad Stazić nazvao je 'dirljivom'.

'Hoće li umirovljenik moći za godinu dana za svoju penziju, koju sad zamrzavate, moći kupiti istu količinu roba kao danas? Neće, jer sve poskupljuje. Moraju se grijati, a plin poskupljuje. Pa moraju platiti te račune za grijanje ako se hoće grijati. A penzije se zamrzavaju. Pa od čega će se grijati?' zapitao je Stazić poručivši da se samo radi o nastavku 'harača' koji je također zamrznuo mirovine.

Odgovorio mu je Kunst. 'Kolega Stazić, ako ste već toliko socijalno osjetljivi prema umirovljenicima, zašto tim ljudima ili barem onim umirovljenicima koji su glasali za SDP ne omogućite da kao i vi ljetuju na Brijunima za sedam kuna dnevno', kazao je Kunst.

SDP-ovac Zvonimir Mršić vladajućima je odgovorio i s konkretnim prijedlogom - da podijele umirovljenicima vaučere kako bi dio svog računa za struju sljedeće godine mogli platiti tim vrijednosnim papirima.