STOŽER NA KAPTOLU

'Vlada je neodgovorna i neosjetljiva prema žrtvama'

14.10.2013 u 21:55

Bionic
Reading

Pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško primio je danas predstavnike Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, koji su ga izvijestili o razlozima i ciljevima svog djelovanja, a u razgovoru je, kako je priopćeno iz Nadbiskupskoga duhovnog stola, rečeno kako treba paziti da se u govoru o zakonitosti ne zanemari čovjek

Ništa kontra Srba

Član Stožera Vlado Iljkić rekao je da su upoznali biskupa Šaška sa duhovnim stanjem Vukovaraca.

'Ljudi dosta pozitivno reagiraju kada vide da ih netko shvaća i razumije njihove probleme i ono za šta se zalažu', rekao je Vlado Iljkić, dodajući da Stožer nema ništa protiv Srba niti njihove kulture i tradicije.

'Srbi u Vukovaru govore svojim jezikom, imaju svoj vrtić, školuju se na srpskom jeziku i pismu, imaju svoje kulturne udruge i nama to doista ne smeta. Mislimo da je problem u glavama srpskih političara, a ne običnih građana srpske nacionalnosti' kazao je Iljkić.

Na početku susreta svi su se nazočni molitvom spomenuli poginulih hrvatskih branitelja, a osobito jedanaestero ubijenih Hrvata iz Sotina, žrtava srpske agresije, koji su danas, gotovo u isto vrijeme kada je održan susret pokopani, kaže se u priopćenju.

Članovi Stožera predstavili su svoje aktivnosti, osvrnuvši se na razloge svoga djelovanja, na motive i ciljeve.

Tijekom razgovora primijećeno je da su sadašnja događanja posljedica neosjetljivosti i neodgovornosti mjerodavnih prema trpljenju i prema žrtvama za Hrvatsku koje su darovane u obrani Domovine protiv agresivne i razorne srpske ideologije. Naglašavajući brigu za mir, rečeno je da otvoren i pošten pristup zakonskim odredbama treba paziti da se iz tko zna kakvih razloga u govoru o zakonitosti ne zanemari čovjek i na taj način ne potvrdi stara izreka: „Najveće pravo je najveća nepravda“, navodi se u priopćenju.

Budući da je Vukovar postao simbol hrvatske obrane i slobode, te je kao takav poseban grad koji traži i posebnu osjetljivost, bez obzira kakve bile političke namjere trenutne vlasti, biskup Šaško je ustvrdio da je u tome kontekstu nužno razgovarati s braniteljima, čuti ih i poštovati njihove osjećaje i uvide, jer su baš oni stanovito jamstvo čuvanja nadahnuća koja su hrabre ljude vodila u najtežim iskušenjima u obrani Domovine.

U delegaciji Stožera su bili predsjednik Stožera Tomislav Josić, član Stožera, predsjednik Povjerenstva za pravna i temeljna pitanja, dokumentaciju i uredsko poslovanje i član Povjerenstva za analitiku Stožera Vlado Iljkić, članica Povjerenstva za medije i dokumentaciju Stožera Snježana Patko, te otac dvojice poginulih branitelja Marijan Živković. Na susretu je bio i mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola, kaže se u priopćenju.