NA PUTU PREMA DOLJE

Vlada Jadranke Kosor sve nepopularnija

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.09.2010 10:29
  • Objavljeno 03.09.2010 u 10:29
Jadranka Kosor na Braču13

Jadranka Kosor na Braču13

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Osim što lijeva 'kukuriku' koalicija bilježi sve veću podršku među građanima, u posljednjih mjesec dana povećala se i popularnost HSLS, pokazuje ispitivanje političkih preferencija CRO-Demoskop

U stranačkim preferencijama SDP i HDZ su i dalje na vrhu ljestvice političkih stranaka s priličnom prednosti SDP-a, dok još samo dvije stranke prelaze izborni prag na nacionalnoj razini (HNS i HSS). Sve ostale stranke bilježe izbor ispod izbornog praga, ali uz jedan vrlo zanimljiv pokazatelj: povećanje izbora HSLS-a u posljednjih mjesec dana.

Najveća opozicijska stranka SDP, već je punih godinu dana na prvom mjestu ljestvice stranaka. U ovomjesečnom istraživanju SDP je izbor 32,3 posto građana Hrvatske, što predstavlja porast od 1,5 postotnih bodova u odnosu na prošli mjesec. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 23,4 posto (0,7 posto više nego početkom kolovoza). HNS se i dalje čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 6,0 posto, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1 posto.

HSLS je po prvi put na petom mjestu, i ova je stranka izbor 3,2 posto građana. Očito je da stranci nije naškodilo napuštanje vladajuće koalicije, ali niti neki pokušaji destabilizacije stranke. HSU je sada na šestom mjestu s izbornom podrškom od 3 posto. HSP je i ovaj mjesec zadržao izbor od 2,2 posto. Uočava se i porast izbora nove stranke, Hrvatski laburisti-Stranka rada koja u posljednjem istraživanju bilježi izbor od 1,2 posto.

Kada bi se sumirao izbor stranaka dva sada poznata izborna bloka, prednost koalicije koju okuplja SDP iznosi preko 14 postotnih poena. Tako stranke lijeve koalicije bilježe izbor od 42,6 posto, dok stranke aktualne vladajuće koalicije 28,5 posto.

I u ovomjesečnom istraživanju Ivo Josipović, hrvatski predsjednik najpozitivniji je političar u zemlji za 40 posto ispitanika i već je osmi mjesec zaredom (od započinjanja predsjedničkog mandata) uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji. Na drugom mjestu doživljaja pozitivaca nalazi se guverner Željko Rohatinski čiji pozitivni doživlja raste iz mjeseca u mjesec. Ovaj 'nepolitičar s velikom političkom težinom' najpozitivniji je za 11,7 posto građana (prije mjesec dana 9,3 posto).

Na treće se mjesto popeo vodeći političar hrvatske opozicije, Zoran Milanović s izborom od 7,5 posto čime je nakon punih godinu dana, odnosno od promjena na čelu Vlade RH, zabilježio pozitivniji doživljaj od premijerke Kosor. Na četvrtom se mjestu sada nalazi Jadranka Kosor koja je u posljednjem mjesečnom istraživanju najpozitivnija političarka za 7 posto ispitanika (prije mjesec dana 8,9 posto).

Najnoviji događaji oko Hypo banke, nastavak afere Fimi Media i uhićenje Nevenke Jurak, te odlazak u SAD i gostovanje u Austriji, ponovo je pojačalo negativni doživljaj bivšeg premijera i bivšeg HDZ-ovca Ive Sanadera. Ovaj je mjesec Sanader najnegativniji političar za 30,5 posto ispitanika (prije mjesec dana 23,5 posto). Na drugom je mjestu Jadranka Kosor s porastom negativnog izbora s prošlomjesečnih 10,6 posto na sadašnjih 12,9 posto.

Potpora politici koalicijske Vlade Jadranke Kosor iz mjeseca u mjesec se topi. Dok je Vlada u veljači doživjela vrhunac potpore (57,1 posto) i bila ocijenjena najvišom školskom ocjenom u ovom mandatu (3,42), početkom rujna te su vrijednosti bile znatno niže. Potpora politici Vlade sada iznosi svega 26,8 posto, a školska ocjena 2,37

Nakon četveromjesečnog trenda blagog rasta potpore članstvu u EU, u posljednjem se istraživanju uočava preokret. Iako je potpora članstvu i dalje natpolovična, nostelje izvršne vlasti kao i gotovo sve političke stranke (koje su europoptimisti) mogao bi zabrinuti podataka da je nakon prošlomjesečnih 52,7 posto, potpora pala na 50,8 posto. Protiv članstva u EU izjasnilo se 39,5 posto, uz 9,7% neodlučnih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi