ZAKON O UMJETNOJ OPLODNJI

Vlada i dalje ograničava prava na roditeljstvo

08.09.2009 u 22:14

Bionic
Reading

Dubravka Šimonović, članica UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije žena te članica nacionalnog Bioetičkog povjerenstva za medicinu Vlade RH, u Nacionalu objašnjava greške ministra zdravstva u osmišljavanju novog zakona o umjetnoj oplodnji

ZAGREB - Zakon o medicinskoj oplodnji zbog brojnih birokratskih zahtjeva koji se trebaju ispuniti mnogim je parovima značajno zakomplicirao mogućnost da postanu roditelji. U hrvatskim klinikama dosad se na zahvat medicinski potpomognute oplodnje čekalo od deset mjeseci do godinu dana, a zbog novog zakona taj će rok biti znatno duži, piše Nacional.

Dubravka Šimonović napominje da neke zakonske odredbe otežavaju, poskupljuju i u konačnici onemogućuju provedbu postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Primjerice, Zakon propisuje dva odvojena mišljenja stručnjaka za neplodnost da se radi o neplodnosti. 'Ne vidim svrhu propisa po kojem liječnik specijalist koji provodi postupke liječenja neplodnosti obvezno mora tražiti mišljenje drugog liječnika specijalista koji je zaposlen u drugoj zdravstvenoj ustanovi', kaže Šimonović.

'Velika era Jadranke Kosor'

Zakon će, piše Jutarnji list, doživjeti tek kozmetičke izmjene:donatori sperme i jajnih stanica bit će potpuno anonimni, a izvanbračnezajednice neće se morati sudski dokazivati. To znači da je premijerkaJadranka Kosor doživjela težak politički poraz, jer se upravo onamjesecima zalagala za liberalniju verziju Zakona, šaljući signale da ćebiti ukinut najsporniji dio, zabrana zamrzavanja zametaka, što praktično onemogućava liječenje neplodnosti. Ministar zdravstva Milinović je pakuporno tvrdio da je i u sadašnjoj verziji dopušteno zamrzavanjezametaka. Činjenica je da Zakon omogućava zamrzavanje, ali - tek uiznimnim, vrlo rijetkim slučajevima, piše Jutarnji. Milinović je rekao da će se svi detalji znati za dva dana te da se sve radi u suglasju s premijerkom, kojoj prognozira 'veliku eru na čelu Vlade i HDZ-a'.

Nadalje, obveznim pravnim i psihološkim savjetovanjem za sve postupke, bez obzira radi li se o pomoći pri spajanju vlastitih spolnih stanica para ili o postupku uz darivane spolne stanice, bezrazložno se komplicira i poskupljuje postupak. Posebno pak začuđuje odredba prema kojoj je, ako je osoba u braku, za darivanje spolnih stanica potreban i pristanak njezinog bračnog druga u pisanom obliku. Nije, upozorava Šimonović, na državi da ograničava pravo odlučivanja pojedinca o vlastitim spolnim stanicama dodatnim suglasnostima bračnog druga, nego da svakom od njih jednako zaštiti reproduktivna prava. U suprotnom, država ograničava reproduktivna prava pojedinca, koji je jedini ovlašten odlučivati o njima.

Konzervativci koji se protive zamrzavanju zametaka uz argument da se oni tako uništavaju nisu u pravu jer upravo zamrzavanje omogućuje njihovu kasniju upotrebu – uostalom, i u prirodnoj prokreaciji propada stanovit broj zametaka. Kad nema dozvole za zamrzavanje, žena mora prolaziti kroz zdravstveno rizičan postupak hormonalne stimulacije, a i tada može doći do propadanja i uništavanja zametaka, upozorava Šimonović.

Neke odredbe nisu usklađene ni s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Recimo, Zakon je nejasan i nekonzistentan jer naknadni amandman kojim se uključuju i izvanbračni parovi nije dodan tamo gdje se navode postupci na koje bračni par ima pravo, nego u drugi članak. Nije jasno zašto je potrebno utvrđivanje izvanbračne zajednice u izvanparničnom sudskom postupku – izvanbračna zajednica je u hrvatskom pravnom poretku ustavnopravna kategorija, a po Europskoj konvenciji o ljudskim pravima smatra se da su oba prava jednako zaštićena i u bračnoj i u izvanbračnoj zajednici, napominje Dubravka Šimonović.

Izvaparnični sudski postupak u ovom slučaju je težak i dugotrajan, u što su se uvjerili Nacionalovi reporteri. Tek nakon obilaska nekoliko sudova upućeni su na Općinski građanski sud u Zagrebu. Službenica u papirnici rekla im je da moraju napisati prijedlog za pokretanje postupka i da je za to potrebno platiti biljege od 100 kuna, a na upit kako napisati prijedlog i što dalje preporučila je savjetovanje s odvjetnikom. Odvjetnici pak kažu da postupak može trajati nekoliko mjeseci, ovisno o opterećenosti sudova.