SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada daje 28 milijuna kuna za izbjeglice

29.10.2015 u 08:58

Bionic
Reading

Vlada će i danas na sjednici raspravljati o pomoći migrantima, a odlukama koje bi trebali donijeti odobrit će se isplata nešto manje od 28 milijuna kuna iz ovogodišnje proračunske zalihe. Pred Vladom će se naći i prijedlozi dviju odluka vezanih uz realizaciju turističkog projekta Kupari

Na prijedlog Ministarstva financija Vlada bi Ministarstvu zdravlja trebala odobriti nešto više od 14 milijuna kuna za podmirenje troškova osiguravanja zdravstvene skrbi migranata. Oko 5 milijuna i sto tisuća kuna ide Ravnateljstvu za robne zalihe, MUP-u oko pet milijuna, a Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 3 milijuna i 400 tisuća kuna za zbrinjavanje migranata.

Na Vladi je i dopuna Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu. Dopunom se iznos prihoda koji se raspoređuje Ministarstvu vanjskih poslova za pomoć organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu umanjuje za iznos od milijun kuna. On će se rasporediti prema MUPu za projekt izgradnje kapaciteta u području azila viznog sustava i ilegalnih migracija. Dopuna se predlaže uslijed usmjeravanja izbjegličkih tokova i ruta prema Hrvatskoj.

Pred Vladom će se naći i prijedlozi dviju odluka vezanih uz realizaciju turističkog projekta Kupari, a radi se o izboru investitora i davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže Brašina. Vlada će prihvatiti i sporazum države i Župe dubrovačke. Sve je to dio pripremnih radnji za početak realizacije projekta za kojeg je obvezujuću ponudu podnijela Avenue grupa iz Beča.

Ministri će raspravljati i o prijedlogu odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2016. godini. Sukladno Prijedlogu odluke maksimalan iznos državna poticajna sredstva po stambenom štediši iznosit će 205,00 kuna.