stanje u prometu

Vjetar prekinuo pomorski promet; katamarani, trajekti i brodovi ne voze, metereolozi upozoravaju: Budite pripravni na olujne brzine vjetra s visokim valovima

09.02.2021 u 11:01

Bionic
Reading

Vjetar je prekinuo katamaranske linije, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) dok je žuti i narančasti meteoalarm oglašen za cijelo područje Jadrana zbog jakog i vrlo jakog juga

HAK obavještava na svojim službenim stranicama kako su zbog vjetra u prekidu katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka; kao i brodska linija: Mali Lošinj-Susak-Unije; trajektne linije: Lopar-Valbiska i Split-Vela Luka-Ubli. Brodska linija 505 Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, bez pristajanja u Prvić Luku.

Metereolozi su oglasili žuti i narančasti meteoalarm za cijelo područje Jadrana zbog jakog i vrlo jakog juga koje će puhati, a od sredine dana kako upozorava Državni hidrometereološki zavod (DHMZ) postupno slabjeti i okretati na umjereno jak jugozapadni vjetar s najjačim udarima 35 do 50 čvorvova odnosno 65 do 95 kilometara na sat.

Na Kvarneru i Kvarneriću je izdano narančasto upozorenje s napomenom: 'Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.', navode u DHMZ-u.

Za ostalo područje Jadrana upaljen je žuti meteoalarm.