CRO DEMOSKOP

Vjerujete li više Liniću ili Milanoviću? Nijednom!

06.06.2014 u 12:26

Bionic
Reading

Istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, pokazuje da je najveći broj građana za to da se prijevremeni izbori održe zajedno s predsjedničkima

Na pitanje o tome kako gledaju na budućnost vlade i prijevremene izbore, od 1300 ispitanika, najviše ih je, 24 posto, bilo za varijantu da se prijevremeni izbri održe zajedno s predsjedničkim izborima. Tehničku vladu sastavljenu od nestranačkih osoba priželjkuje 16,2 posto, bez novih izbora, a za čak 15,5 posto ispitanika ovo pitanje nije važno jer smatraju da nema snage u zemlji koja može preokrenuti trendove.

Za nastavak rada Vlade do kraja mandata u istom sastavu je 14,6 posto ispitanika, 12,3 posto ih je za rekonstrukciju Vlade s promjenom premijera i dijela ministara, 7,8 posto ispitanika je za rekonstrukciju Vlade s promjenom 4-5 ministara, piše hrt.hr

Među onima koji su za prijevremene izbore, u većini su glasači desne koalicije - njih 60,3 posto, dok samo 4,9 posto glasača lijeve koalicije želi prijevremene izbore.


U aktualnom sukobu premijera Zorana Milanovića i bivšeg ministra Slavka Linića skoro polovica ispitanika ne vjeruje ni jednom ni drugom - 41,7 posto. Kad je riječ o tome, ipak je više onih koji vjeruju Liniću - 26,4 posto, prema 18,2 posto onih koji vjeruju Milanoviću; 6,6 posto ispitanika izjasnilo se da vjeruje i jednom i drugom, a 7,2 ih je neodlučnih.

Kako se i može očekivati, Liniću vjeruje više birača HDZ-a - 34,4 posto, dok mu vjeruje 17,2 posto birača SDP-a. Kad je riječ o povjerenju Milanoviću, slika je drugačija. Milanoviću vjeruje samo 5 posto glasača HDZ-a, a 49,7 posto glasača SDP-a. Nijednom ne vjeruje 55 posto glasača HDZ-a, 15,9 SDP-a.

Događaj koji je zaokupio Hrvatsku ovaj mjesec su poplave u Slavoniji i regiji, što je potvrdilo i ovo istraživanje - za 55,6 posto građana to je tema mjeseca. No požaliti se ne mogu ni Linić i Milanović - za 26 posto građana njihov sukob je bio tema mjeseca. Slijedi uvjek aktualna gospodarska kriza (5,3 posto). Pobjeda HDZ-ove koalicije na izborima za Europski parlament tema je mjeseca za 3,7 posto ispitanika.