EUROPLJANI NE VJERUJU

Vjerujete li vi u Europsku uniju?

25.04.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Povjerenje javnosti u Europsku uniju palo je na povijesno niske razine u šest najvećih zemalja EU-a, pokazalo je najnovije istraživanje Eurobarometra, čiji su rezultati objavljeni u britanskom The Guardianu u suradnji s drugim vodećim novinama u ostalih pet zemalja na koje se istraživanje odnosi

Anketa provedena u šest najvećih zemalja Unije: Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj, Poljskoj i Italiji, pokazala je da je euroskepticizam na najvišoj razini zbog mjera štednje i smanjenja potrošnje.

Nakon financijske, valutne i dužničke krize, intervencija u proračune i smanjenja potrošnje, spašavanja siromašnih članica i predaje suverenih ovlasti u kreiranju politike međunarodnim tehnokratima, euroskepticizam ide u smjeru koji će vjerojatno hraniti populističku anti-EU politiku i poremetiti napore europskih čelnika koji žele spriječiti urušavanje njihova projekta.

Brojke Eurobarometra, koje je analiziralo Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), pokazuju vrtoglav pad povjerenja u EU u zemljama poput Španjolske, Njemačke i Italije koje su povijesno bile vrlo proeuropski orijentirane.

Šest analiziranih država: Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Španjolska i Poljska zajedno broje oko 350 milijuna stanovnika od ukupno njih 500 milijuna u Uniji.

Pad povjerenja u Europsku uniju

Narodi koji su rekli da više ne vjeruju u EU kao instituciju, izraženo u postocima


'Šteta je tako duboka da nije bitno dolazite li iz vjerovničke države, dužničke države, države koja tek želi postati članicom EU-a ili Velike Britanije: svakome je loše', rekao je Jose Ignacio Torreblanca, šef ECFR-ovog ureda u Madridu.

'Građani danas misle da je njihovu nacionalnu demokraciju pokopao način na koji se upravlja krizom eurozone', dodao je Torreblanca.

Najdramatičniji pad povjerenja u Uniju zabilježen je u Španjolskoj, gdje je došlo do kolapsa bankarskog i stambenog tržišta, gdje je visoka stopa nezaposlenosti i slaba proizvodnja. Ta kombinacija rezultirala je time da 72 posto Španjolaca 'nema povjerenja u EU, a samo 20 posto sklono je vjerovati Uniji'.

Prije pet godina, 56 posto Nijemaca imalo je povjerenja u EU, a sada 59 posto nema povjerenja u Uniju. U Francuskoj je nepovjerenje poraslo sa 41 posto na 56 posto. U Italiji, gdje je povjerenje javnosti u Europu tradicionalno bilo više nego u nacionalnu političku klasu, nepovjerenje u EU se gotovo udvostručilo: sa 28 posto na 53 posto.

Čak i u Poljskoj, koja je oduševljeno ušla u EU prije manje od deset godina te je najveći pojedinačni korisnik transfera od desetak milijardi eura iz Bruxellesa, potpora je pala sa 68 posto na 48 posto, iako je i dalje jedina zemlja u kojoj veći broj anketiranih ima povjerenja u Uniju nego što nema.

U Velikoj Britaniji, gdje Eurobarometer redovito bilježi veću stopu euroskepticizma, nepovjerenje je poraslo s 49 posto na 69 posto, što je najviša razina pored zaokreta u Španjolskoj.