ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Vjerovali ili ne, sindikat stao u obranu Vlade

06.02.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Podrška Vladi i Ministarstvu poljoprivrede da izmijene Zakon o poljoprivrednom zemljištu, o kojem se u Saboru vodi burna rasprava, došla je od Hrvatske udruge sindikata. Čelnik HUS-a Ozren Matijašević ističe da su promjene nužne, ali uz neke uvjete

'Da se u kontrolnim mehanizmima ispunjavanja preuzetih obaveza u slučaju dobivanja koncesije uključe seljačke udruge i tijela jedinica lokalne uprave, kako bi se spriječile nezakonitosti i spekulacije koje su do sada bile prisutne', rekao je Matijašević.

HUS zahtjev za izmjenom postojeće zakonske regulative temelji na, kako kažu, sadašnjem stanju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Većina poljoprivrednog zemljišta je zapuštena, a u robnom deficitu s inozemstvom u velikoj mjeri sudjeluju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, u čemu prednjače voće i povrće.

'Žalosna je činjenica da one regije koje imaju najveći potencijal što se tiče poljoprivrednog zemljišta istovremeno imaju i osjetno veću stopu nezaposlenih', izjavio je Matijašević.

Penalizacija u slučaju pokušaja prenamjene zemljišta treba biti veća nego što to predviđa zakonski prijedlog, a Matijašević ne razumije one koji se protive ovim izmjenama.

'Svi oni koji se protive izmjenama nisu, najblaže rečeno, normalni', rekao je Matijašević i dodao:

'Ovo je prevažno pitanje. Poljoprivredno-prehrambeni sektor treba biti zamjetan faktor u industrijskoj strategiji koja treba ugledati svjetlo dana što prije, da bismo uopće mogli aplicirati za sredstva iz europskih fondova. U tom smislu političari se trebaju odmaknuti od dnevnopolitičkih prepucavanja i raditi u interesu hrvatskog društva i hrvatskih građana', zaključio je Matijašević.