krovni zakon

Lome se koplja oko poljoprivrednog zemljišta; Vukovac: Načelnici manipuliraju državnom zemljom u političke svrhe

15.12.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Saborska oporba u četvrtak je, uoči rasprave o izmjenama krovnog poljoprivrednog zakona, upozorila na niz problema s kojima se suočavaju domaći poljoprivrednici, među kojima je i dostupnost zemljišta koje je u vlasništvu države

Zakon o poljoprivrednom zemljištu mijenjan je 15 puta jer su zemlju dobili oni koji su njome mešetarili, a ne oni koji žive od nje, rekao je Davor Bernardić (Socijaldemokrati) uoči rasprave o izmjenama Zakona o poljoprivredi. Vladu je prozvao da pogoduje stranim trgovačkim lancima, koji uvoze hranu dok domaća proizvodnja propada.

Ružica Vukovac (ZPH) upozorila je da poljoprivrednici, za razliku od dugih građana nemaju pravo žalbe. Načelnici općina koji raspolažu zemljištem, koje je jamac za opstanak, manipuliraju njime u političke svrhe, jer znaju da se prijavitelji ne mogu žaliti, rekla je zastupnica. Marin Miletić (Most) ponovio je kako oko četiri do četiri i pol tisuće pčelara, što je polovica registriranih, ne želi svoje „najintimnije tajne“ podatke o proizvodnji meda, davati „privatnoj udruzi građana“ Hrvatskom pčelarskom savezu čiji članovi ne žele biti.

  • +5
Nastavak sjednice Sabora 15. prosinca Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Slažu se da te informacije skupljaju nadležna ministarstva, ne i HPS, kazao je Miletić i najavio kako će pčelari, koji ne žele Savezu davati podatke, zatražiti zaštitu pred Ustavnim sudom. Članica saborske većine, Dragana Jeckov (SDSS) poručuje kako je važno pogoditi mjere koje će osigurati produktivnost i konkurentnost domaće poljoprivrede, pomoći joj da se lakše nosi s klimatskim promjenama, koje će oživjeti sela koja su prazna.

Marijana Petir (NZ) poručuje kako su izmjene Zakona o poljoprivredi nužne da se naš nacionalni okvir uskladimo s onim EU. Za sljedeće programsko razdoblje imamo 5 milijardi eura i trebamo ga utrošiti na pravi način da podignemo konkurentnost naše poljoprivrede, poručila je. Izmjenama Zakona o poljoprivredi omogućuje se pravovremena primjena odobrenog nacionalnog strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike vrijednog 3,75 milijardi eura, a čija primjena počinje 1. siječnja. Ujedno se pravno uređenje ekološke proizvodnje i njenog označivanja usklađuje s posljednjim izmjenama pravne stečevine EU, uvodi novi upisnik posjednika žitarica, uljarica i njihovih proizvoda.