NOVI REŽIM

Viza za Tursku 345 kuna, za Rusiju od 300 do 900 kuna

05.04.2013 u 17:41

Bionic
Reading

Iako 35 eura, koliko stoje vize za jednokratan ulazak turskih, ruskih i ukrajinskih državljana u Hrvatsku, i ne izgleda puno, papirologija vezana uz postupak izdavanja viza zasigurno će se odraziti i na broj putovanja stranih gostiju, ali i obratno jer te su države – s iznimkom Ukrajine – reciprocitetom uvele vize za hrvatske građane, piše Večernji list

Hrvatska se uvođenjem viza za spomenute države i usklađivanjem s viznim režimom EU vratila na staro, onako kako je bilo prije nego što se prije nekoliko godina liberalizirao režim, posebice za vrijeme turističke sezone.

'Mislimo da bi prvih mjeseci moglo biti negativnog efekta jer je većina ruskih turista navikla da može u Hrvatsku bez viza pa bi sad mogli otići u Crnu Goru, Tursku ili Bugarsku. Ipak, nadamo se da drastičnog efekta neće biti', kažu iz ruskog veleposlanstva. Dodaju da se radi sve da bi se minimalizirala papirologija i ublažio negativan efekt.

'U hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi već je otvoren novi, efikasniji konzularni odjel, surađuje se s turističkim agencijama... – dodaju, što potvrđuju i iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Tamo je, naime, poslano 15-ak dodatnih ljudi. Slično govore i iz ukrajinskog veleposlanstva objašnjavajući da su se 'ljudi navikli putovati bez viza'.

Vize će opteretiti i hrvatske građane – uz papirologiju, za ulazak u Tursku treba platiti 345 kuna ili – na turskoj granici – 15 eura, ali tada treba predočiti po 50 američkih dolara ili ekvivalent u eurima u gotovini po danu boravka. Za Rusiju se pak plaća od 300 kuna za turističke boravke do 900 kuna za gospodarstvenike, piše Večernji list.

ČITAVI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE