Jamstvo za svako dijete

Visoka delegacija Europske komisije posjetila Međimursku županiju

28.02.2023 u 17:09

Bionic
Reading

Provedbom treće faze pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete Unicef i partneri poboljšavaju živote djece i obitelji u Međimurskoj županiji

Tijekom službenog posjeta Međimurskoj županiji predstavnici visoke delegacije Europske komisije svjedočili su uspješnoj provedbi pilot-programa 'Faza III: Testiranje Jamstva za svako u Hrvatskoj', financiranog sredstvima Europske unije. Aktivnosti provode UNICEF i 12 provedbenih partnera, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, lokalnom vlasti i općinama u Međimurskoj županiji, kako bi se omogućio pristup cjelovitim uslugama zaštite djece i obitelji, uključujući osnaživanje roditelja i skrbnika te podršku u razvijanju potrebnih vještina, povećanje broja djece uključene u rani i predškolski odgoj i obrazovanje te omogućavanje boljeg pristupa uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Nicolas Schmit, povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja, i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, posjetili su zajedno s Ognianom Zlatevom, voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Marinom Piletićem, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Reginom Castillo, predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Matijom Posavcem, županom Međimurske županije, Nikolom Novakom, načelnikom općine Nedelišće, i Matjašom Oršušem, predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije) Centar za djecu i obitelji u Paragu, u općini Nedelišće, te upoznali stručnjake, djecu i obitelji, polaznike radionica za podršku roditeljstvu 'Rastimo zajedno i mi plus'.

Centri za djecu i obitelji uspostavljaju se u općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Orehovica i Pribislavec kako bi djeci, adolescentima i njihovim obiteljima osigurali usluge poput integriranih usluga rane intervencije u djetinjstvu, psihosocijalne podrške, raznih radionica namijenjenih roditeljima i djeci te neformalnih prilika za učenje kroz igru.

O dobrim praksama EU Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj govorili su predstavnici UNICEF-ovih provedbenih partnera i Tatjana Katkić Stanić, nacionalna koordinatorica za EU Jamstvo za svako dijete iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koja je istaknula važnost približavanja usluga zajednicama i njihovo prilagođivanje specifičnim potrebama. Centri za djecu i obitelj opisani su kao primjer uspješne suradnje državnih, regionalnih i lokalnih vlasti, koja je neophodna kako bi se osigurale jednake mogućnosti i kako bi se svakom djetetu, neovisno o tome tko je ili gdje živi, omogućio dobar početak u životu.

'U Europskoj uniji svaki dan radimo na stvaranju društva u kojem su djeca sretna i zdrava, u kojem siromašna ili ranjiva djeca imaju iste mogućnosti kao i ostali. EU Jamstvo za svako dijete djeci u nepovoljnom položaju omogućuje pristup uslugama koje su im potrebne za rast, razvoj i uspjeh u životu, kao što su zdravstvena skrb, jaslice, vrtići i škole te školski izleti, izvanškolske aktivnosti i zdrav obrok u školi. Čast nam je posjetiti UNICEF-ov pilot-projekt Jamstva za svako dijete u Međimurju, koji svoje aktivnosti usmjerava na zaštitu djece, ranu intervenciju u djetinjstvu i pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju', rekao je Nicolas Schmit, povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja.

'Raduje me vidjeti kako EU Jamstvo za svako dijete čini razliku u Hrvatskoj i diljem Europske unije. Kroz projekt čijoj smo uspješnoj provedbi danas svjedočili, koji financira EU, a provodi se uz potporu UNICEF-a, pomažemo najranjivijoj djeci. Osiguravamo da sva djeca imaju koristi od usluga zaštite djece i podrške obitelji te da imaju pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju. Kroz ovaj projekt posebno se brinemo o djeci s rizikom od kašnjenja u razvoju ili s teškoćama u razvoju, ali i o njihovim obiteljima. Posao koji je ovdje obavljen može biti uzor i inspiracija za mnoge u Europskoj uniji, i zahvalna sam svima koji su uložili svoje napore da ovo postane stvarnost', izjavila je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

'Mi u UNICEF-u predani smo podršci Europskoj komisiji u ispunjavanju obećanja utkanog u Jamstvo za svako dijete o prekidu kruga siromaštva i isključenosti. Kada smo prije dvije godine počeli provoditi treću fazu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete, bili smo uvjereni da ćemo postići rezultate, ali nismo očekivali toliko pozitivnih promjena. Sada imamo pet Centara za djecu i obitelji, četiri Centra igre s knjižnicama igračaka te brojne partnere uključene u pružanje usluga u zajednici. Čast nam je što smo u sklopu ovog zajedničkog posjeta s uvaženim gostima mogli svjedočiti rezultatima i predanosti zajednice, provedbenih partnera, romske zajednice, Međimurske županije i Vlade Republike Hrvatske u želji da poboljšaju živote djece i njihovih obitelji. Ponosni smo i zahvalni za ovo snažno zajedničko partnerstvo', poručila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Infografiku s detaljnim rezultatima ostvarenima do studenog 2022. godine preuzmite OVDJE, a više o trećoj fazi EU Jamstva za svako dijete pročitajte OVDJE i OVDJE. Djecu, obitelji i stručnjake upoznajte kroz videopriče OVDJE.

Pilot-program 'Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete' financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: u području integriranih usluga zaštite djece i podrške obiteljima, u području usluga rane intervencije te u području pristupa kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.