BOŠKO PICULA

'Višestruki standardi međunarodne zajednice otežavaju situaciju u Siriji'

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 10.08.2011 11:16
  • Objavljeno 10.08.2011 u 11:02
Sirija

Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Svakidašnje krvoproliće u Siriji oštro je osudio arapski svijet i susjedna Turska. Nagli zaokret u arapskoj politici predstavlja nadu da će arapske zemlje uspjeti tamo gdje zapadna diplomacija nije i da će nadjačati sirijske saveznike poput Irana i libanonskog Hezbollaha. 'Iako se to u ovom trenutku čini dalekim i nedovoljnim, najava višestranačkih parlamentarnih izbora do kraja godine od strane aktualne sirijske vlasti mogla bi ključno promijeniti odnos političkih snaga u Siriji', smatra Boško Picula s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

'Autokratski režim predsjednika Bašara al-Asada i de facto jednostranačka vlast stranke Baas izgubili su krvavim obračunima s prosvjednicima različitih političkih profila ne samo unutarnji legitimitet, već i značajan dio vanjske podrške, poglavito članica Arapske lige i susjedne Turske. Upravo je turska inicijativa za uspostavom demokratski legitimirane vlasti u Siriji, kao i u Libiji, znak u kojem će pravcu ići dio međunarodnih prijedloga oko rješavanja sadašnje erupcije nasilja u zemlji', rekao je u razgovoru za tportal Boško Picula s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

'Nakon što vojna intervencija NATO-a u Libiji uđe u šesti mjesec bez ikakva rješenja sukoba, pitanje je može li se sličan scenarij ponoviti u Siriji. Tim više jer Sirija među stalnim članicama Vijeća sigurnosti OUN-a može računati na njihova suprotstavljena stajališta oko eventualne vojne intervencije, a i u regiji ima znatno jače saveznike poput Irana i libanonskog Hezbollaha', pojašnjava Picula.

Picula smatra kako je slabost režima Bašara al-Asada karakter njegove vlasti, od činjenice da je nadziru pripadnici manjinske šijitske skupine alavita (u Siriji ih ima oko 12 posto, dok je većinskih sunita gotovo 75 posto), preko održavanja na temelju korupcije i terora, do sve snažnijeg pritiska ključnih zemalja u regiji, ponajviše Turske i Saudijske Arabije.

'Da bi režim bio poražen i na vojno-političkom planu, ustanici će morati, i personalno i organizacijski, predstaviti dovoljno jaku alternativu koja se zasad ne uspijeva odmaknuti od iznimno ustrajnog, ali slabo strukturirana građanskog bunta. Možda im u tome, u nedostatku angažmana zapadnih sila, konkretno SAD-a koji ne namjerava otvoriti još jednu bliskoistočnu bojišnicu, pomognu regionalne sile i najava višestranačkih izbora', drži Picula.

Budu li ti izbori održani uz poštivanje elementarnih demokratskih pravila, Sirija će nakon desetljeća nasilne vladavine političke i vjerske manjine, baš poput Iraka, dobiti koliko-toliko uravnoteženo političko predstavništvo. U ovom se trenutku to i dalje čini (pre)optimističnim raspletom, upravo zbog višestrukih standarda međunarodne zajednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi