humanitarna katastrofa

Više od tisuću migranata poginulo na Mediteranu samo ove godine

21.04.2017 u 18:41

Bionic
Reading

Broj migranata koji su od siječnja izgubili život na Sredozemnome moru nastojeći doći do Italije, premašio je tisuću, nakon nove tragedije tijekom uskrsnog vikenda, izvijestio je u petak UNHCR.

Oko 8.500 migranata spašeno je tijekom uskrsnog vikenda, a stotinjak ih je izgubilo život, rekli su očevidci a prenijelo je UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR).

‘Nakon ove zadnje nesreće, broj mrtvih i nestalih na srednjem Mediteranu popeo se na 1073 od početka godine’, rekao je za AFP glasnogovornik UNHCR-a Federico Fossi.

Lani su u istom razdoblju 853 osobe poginule i nestale u pokušaju da preplove Mediteran u nesigurnim, često prekrcanim čamcima. U 2016. je poginulo i nestalo više od 5000 ljudi, navodi se u najnovijem izvješću Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Lijepo vrijeme je išlo na ruku migrantima koji su se tijekom uskrsnog vikenda odlučili uputiti u Europu preko Mediterana i u 73 operacije spašeno je oko 8.500 ljudi.

Na talijansku obalu se od početka godine iskrcalo oko 36.700 ljudi kojima je pružena pomoć na moru, objavio je IOM, što je gotovo 45 posto više nego lani.

Kako navodi UNICEF, oko 150 djece ja poginulo i nestalo na tom putu, a njihov pravi broj je vjerojatno veći, budući da mnogi maloljetnici putuju sami i njihovu smrt nitko ne prijavljuje.