objavio unicef

Više od sedam milijuna djece pogođeno potresima u Turskoj i Siriji

14.02.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Više od sedam milijuna djece pogođeno je razornim potresima u Turskoj i Siriji, objavio je u utorak UNICEF, koji strahuje da ih je poginulo nekoliko tisuća

"U Turskoj, ukupan broj djece koja žive u deset pokrajina pogođenim dvama potresima iznosi 4,6 milijuna. U Siriji je pogođeno 2,5 milijuna djece", rekao je glasnogovornik organizacije James Elder na redovitoj konferenciji za novinare u Ženevi.

"Djeca i obitelji očajnički trebaju dodatnu pomoć. Mnogi zaposlenici naših lokalnih partnerskih organizacija i oni koji rade na prvoj liniji poginuli su, ozlijeđeni, raseljeni i njihovi uredi i oprema su uništeni", dodao je.

UNICEF strahuje da je "poginulo nekoliko tisuća djece". Ti podaci, rekao je, nisu potvrđeni, ali je jasno da će "nastaviti rasti".

Po UNICEF-u, deseci tisuća obitelji izloženi su hladnoći. "Svakoga dana pristižu informacije o sve većem broju djece koja pate od pothlađivanja i respiratornih infekcija", rekao je Elder, ističući da obitelji spavaju s djecom na ulicama, u trgovačkim centrima, školama, džamijama, na autobusnim kolodvorima i pod mostovima.

U Turskoj, UNICEF je, u koordinaciji s ministarstvom obitelji i socijalne skrbi, poslao socijalne radnike u bolnice kako bi pomogli u identificiranju djece koja su razdvojena od roditelja. Otvorene su i tri nove telefonske linije za pomoć takvoj djeci.

UNICEF radi s partnerima i na pružanju psihosocijalne pomoći djeci.

  • +18
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Siriji, "svako dijete mlađe od 12 godina zna samo za sukobe, nasilje i raseljenost. Neka djeca selila su se šest ili sedam puta", rekao je.

Po UNICEF-u, više od 1,7 milijuna sirijskih izbjeglica registrirano je u deset turskih pokrajina pogođenih potresom među kojima je 811.000 djece.