međunarodna konferencija

Više od polovice djece je izloženo uznemirujućim porukama na internetu, a 60 posto ih je doživjelo nasilno ponašanje online

28.05.2021 u 11:25

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u petak je počela dvodnevna međunarodna stručna konferencija s temom "Prevencijom do kulture nenasilja" a organizatori su Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Cilj konferencije je jačanje kapaciteta stručnjaka za kreiranje i provedbu preventivnih programa u zajednici usmjerenih na zaštitu djece i mladih od brojnih izazova i rizika u online okruženju te promicanje sigurnog korištenja interneta.

U pozdravnom govoru je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović istaknuo da je, prema istraživanjima, svako treće dijete u dobi od devet od 17 godina komuniciralo putem interneta s osobama koje ne poznaje uživo a da se svako deseto dijete i susrelo s takvim osobama. Više od polovice djece tog uzrasta je bilo izloženo uznemirujućim porukama na internetu, a 60 posto njih je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja online.

Time je bavljenje ovim temama izuzetno važno, rekao je.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević naglasila je da je prevencija devijantnog ponašanja putem interneta jedna od ključnih tema aktivnosti vezanih uz djecu. Ocijenila je da se do sad nije dovoljno poduzelo na polju prevencije, te izrazila uvjerenje da će ovaj skup biti važan korak unaprijed.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da je njezin ured kao institucija najviše usmjeren na rodno uvjetovano nasilje. istaknula je da internet obiluje nasilnom retorikom i govorom mržnje, navevši da to područje još nije dovoljno regulirano.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je vrlo ponosan na svoje sudjelovanje u utemeljenju udruge za brigu o zlostavljanoj i zanemarenoj djeci Tić, koji je kasnije prerastao u savjetovalište i ustanovu. Izrazio je zadovoljstvo i pokretanjem programa građanskog odgoja, koji, kako je naveo, može pomoći djeci i mladima da shvate kako je nenasilje jedini način prevladavanja problema.

Okupljene su pozdravili i predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.