POČETAK HADŽA

Više od dva milijuna muslimana u Meki

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2010 13:07
  • Objavljeno 14.11.2010 u 13:05
Dva milijuna muslimanskih hodočasnika pohodilo je sveti grad Meku

Dva milijuna muslimanskih hodočasnika pohodilo je sveti grad Meku

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Najmanje dva milijuna muslimana počelo je u nedjelju svoje godišnje hodočašće krećući se prema šatoru u blizini svetog grada Meke, prolazeći putem proroka Muhameda prije 14 stoljeća

Hodajući pješice ili putujući javnim prijevozom i osobnim automobilima, hodočasnici će kroz planinski prijevoj ući u dolinu Mina, oko tri kilometra izvan Meke. Tim je istim putem Muhamed hodao na svome posljednjem putovanju.


Hadž, jedan od najmasovnijih javnih iskaza vjerskih osjećaja na svijetu, traje pet dana. U prošlosti je bio obilježen požarima, rušenjem hotela, sukobima policije i prosvjednika te smrtonosnim stampedima.

Saudijski ministar unutarnjih poslova Princ Najef izjavio je u srijedu da se ne mogu isključiti napadi regionalnog krila Al-Kaide, iako su snage sigurnosti spremne za takve akcije. Al-Kaida na Arapskom poluotoku opovrgnula je da ima bilo kakvih namjera napasti muslimane na hadžu.

Četvrtina svjetskog stanovništva izjašnjava se muslimanima, a sudjelovanje u hadžu obveza je svakoga od njih koji je za to tjelesno sposoban i može si to priuštiti. Kako bi se smanjio rizik od stampeda i izbjegle prometne gužve, vlasti su pustile u promet novu podzemnu željeznicu kineske proizvodnje.

Metro s dva kolosjeka povezivat će tri važne točke hadža, Minu, Muzdalifu i brdo Arafat gdje uobičajeno vladaju ogromne gužve. Gradnja je koštala 1,8 milijarda dolara, linijom će se moći istodobno prevoziti 3000 ljudi i zamijeniti će 4000 autobusa koji su do sad prevozili hodočasnike iz Mine na Arafat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi