NEZAPAMĆENA PLAMENA STIHIJA

Više od 160 poginulih u požarima u Australiji

09.02.2009 u 23:57

Bionic
Reading

Najmanje 160 osoba je smrtno stradalo u požarima a australski vatrogasci pronalaze uz ceste i u izgorjelim automobilima tijela novih žrtava stradalih u nezapamćenim požarima potpomognutim vjetrovima od 100 kilometara na sat, rekordnim vrućinama i sušom koji su šokirali i na požare naviknute Australce

WHITTLESEA - Dok je u ponedjeljak broj žrtava najvećih šumskih požara u povijesti Australije porastao na 166, sumnje da je dio njih podmetnut navela je policiju da neke točke u pogođenim gradovima proglasi mjestima zločina.

Vatrena stihija u blizini Melbournea na jugoistoku Australije uništila je više od 750 domova, spalila 1.300 četvornih kilometara zemlje i beskućnicima učinila 5.000 ljudi, objavila je vatrogasna služba države Victorie.

Razmjeri razaranja šokirali su Australce koji svakih nekoliko godina svjedoče razarajućim požarima. Dužnosnici smatraju da je za veliki broj žrtava kriva panika i strahovita brzina napredovanje vatre.

Vatrogasci se u ponedjeljak bore s više od deset požara koji su izmakli kontroli a meteorolozi za kraj tjedna najavljuju porast temperature, što povećava rizik od ponovnog aktiviranja požarišta.