IZBORNI EPIZODISTI

Virgil Goode Jr. može 'zapapriti' Romneyju

06.11.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Na američkim predsjedničkim izborima u utorak sudjeluju i kandidati koji predstavljaju manje stranke, od kojih se ne očekuje da dobiju značajniji broj glasova, ali mogu poremetiti prognoze i odnijeti nešto glasova kandidatima glavnih stranaka u saveznim državama gdje ankete najavljuju neizvjesne ishode

Libertinska stranka, primjerice, obično je na glasačkim listićima u više saveznih država nego bilo koja druga manja stranaka. Ali najviše glasova koje je predsjednički kandidat Libertinske stranke ikada dobio bilo je 921.299 (1,1 posto), koliko je osvojio Ed Clark 1980.

Gary Johnson, bivši republikanski guverner Novog Meksika, ovogodišnji je kandidat Libertinske stranke. On je na glasačkom listiću u 48 država. Nedavna anketa agencije Zogby, pokazala je da republikance treba brinuti prisustvo Johnsona na glasačkom listiću jer je Romney u njoj vodio pred Obamom na nacionalnoj razini s 45,1 prema 44,5 posto glasova. Međutim, kad je Johnson ponuđen kao opcija, Obama je vodio pred Romneyem s 45,5 posto prema 45 posto glasova.

Potom slijedi Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke, koja će biti na glasačkom listiću u 38 država. Prema anketi CNN/ORC iz prve polovice rujna, dva posto registiranih birača reklo je da će glasati za Stein za predsjednicu SAD-a, no kasnije ankete to nisu potvrdile.

Virgil Goode Jr., bivši demokratski, zatim nezavisni, pa potom republikanski kongresnik iz Virginije, nalazi se na listićima u 25 država kao kandidat Ustavne stranke. Naravno, jedina država u kojoj se očekuje bilo kakav značajniji broj glasova za Goodea je njegova matična Virginija, gdje su Obama i Romney izjednačeni. Njegov konzervativni program, koji će vjerojatno privući više republikanskih nego demokratskih glasova, mogao bi zakomplicirati Romneyeve izglede za pobjedu u toj neizvjesnoj državi, prema ocjeni The New York Timesa.

Goode Jr. ne mora dobiti puno glasova da bi utjecao na krajnji ishod. Godine 2000., kandidat Zelene stranke Ralph Nader dobio je samo 1,7 posto glasova na Floridi, što je bio jedan od slabijih rezultata u državama gdje se pojavio na glasačkom listiću te godine. Ali tih 1,7 posto, odnosno oko 97.000 glasova, po mnogim je demokratima Ala Gorea koštalo pobjede na Floridi i ulaska u Bijelu kuću.

Među ostalim kandidatima trećih stranaka ove su godine glumica Roseanne Barr, koja se natječe u pet država kao kandidatkinja Stranke mira i slobode, te kandidat Socijalističke radničke partije James Harris, kandidat za predsjednika u šest saveznih država.