U ZAŠTIĆENOM PRIOBALJU

Vinka Cetinski optužena za pustošenje šume

17.12.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je pred pulskim Općinskim sudom optužni prijedlog protiv Vinke Cetinski (63) i u Rovinju registriranog trgovačkog društva Kermas, čija je ona članica uprave, zbog pustošenja šuma u zaštićenom rovinjskom priobalju

Vinku Cetinski se tereti da je od studenoga prošle godine do siječnja 2010. na području Rovinja, kao članica uprave trgovačkog društva Kermas, suprotno propisima i bez prethodnog odobrenja nadležnog tijela Državne uprave angažirala poljoprivredni obrt za sječu i krčenje šume na sjevernom dijelu Rovinja.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli bivšu blisku suradnicu Danka Končara tereti da je s površine od 23.423 kvadratnih metara zemljišta, od kojih se oko 1,4 hektara nalazi unutar zaštićenog područja značajnog krajobraza 'Rovinjski otoci i priobalno područje', nelegalno uklonila autohtono raslinje, šumsku vegetaciju i panjeve te nasula dovezenu zemlju. Na raskrčenom području potom je i posadila oko osamdeset stabala masline. Je li na raskrčenom zemljištu trebao niknuti samo maslinik ili, kako se nagađa, i kakve elitne vile, za sada još nije poznato.

Podsjetimo, Danko Končar je prije dva mjeseca putem pulskog odvjetničkog ureda Gorana Veljovića podnio kaznenu prijavu protiv svojih donedavnih velikih prijatelja, porečkog mešetara nekretninama Drage Radolovića i Vinke Cetinski, sveučilišne profesorice i bivše doministrice, te rovinjskog odvjetnika Željana Hrvatina, sumnjajući da su ga, prijevarom pri kupnji nekretnina, olakšali za višemilijunske iznose.

U raznim intervjuima, koje je prilikom boravka u Hrvatskoj rado davao, Končar se sam hvalio da je u kupovinu brojnih stancija i nekretnina u Istri uložio preko 100 milijuna eura. Uz elitni turizam, kakvog je imao u vidu nakon što bi se restauracijom stare istarske kuće pretvorilo u luksuzne vile za klijente više platežne moći, zainteresirao se i za proizvodnju i plasiranje vlastite robne marke maslinovog ulja i vina.

Vinka Cetinski bila je članica uprave Končarove tvrtke Kermas ulaganja, a osim partnerstva u poslu s nekretninama, prijateljstvo s obitelji Cetinski pretočeno je i u proizvodnju vina, promoviranog pod robnom oznakom Capo. No višegodišnje prijateljstvo je napuklo sumnjom da je kupljeno plaćeno previsokom cijenom, odnosno da ga dragi prijatelji i poslovni partneri navodno varaju kupujući zemljišta za manje iznose od onih koji su potom bili navedeni i ovjereni.