REZIDENCIJALNI LJETNIKOVAC

Vilu na Tuškancu vrijednu tri milijuna eura MORH vraća vlasnici

02.01.2014 u 14:37

Bionic
Reading

Ljetnikovac Werner veličine 530 četvornih metara zajedno s 2051 kvadratom zemljišta bit će vraćen nasljednici Gabrieli Kamnatnik jer država nema tri milijuna eura za otkup nekretnine, a s vlasnicom nije postignut dogovor o zamjenskim nekretninama

Odluku o povratu nekretnine u kojoj je 1991. godine formirana Hrvatska vojska i osnovan Glavni stožer Hrvatske vojske, a koja se nalazi u sklopu vojarne Tuškanac, nedavno je donio Državni ured za upravljanje državnom imovinom na osnovi zahtjeva za povratom nacionalizirnog ljetnikovca koji je podnijet početkom 2000-tih a nakon višegodišnjih pregovora predstavnika DUUDI-ja, Ministarstva obrane i odvjetnika gđe Kamnatnik o zamjeni nekretnina, piše Jutarnji list

Odlukom DUUDI-ja najvjerojatnije je završena višegodišnja saga o toj nekretnini čiji je povrat zatražio Mario Marić, sin i nasljednik dr. Milana Marića koji je u posjed ljetnikovca došao 1929. godine. Mario Marić je nekoliko godina nakon podnošenja zahtjeva preminuo, koju godinu kasnije umrla je i njegova supruga koja je bila njegova nasljednica. Nakon smrti gđe Marić ljetnikovac je naslijedila Gabriela Kamnatnik kojoj je Mario Marić bio stric.


Dvorac se nalazi na dijelu katastarske čestice u sklopu koje je i vojarna Tuškanac sagrađena 1975. godine za potrebe gradskog SUP-a i služila je za smještaj i prehranu pripadnika policije sve do 1980. godine.
U vojarnu se 1990. uselila Specijalna policija koja je u objektima boravila do 1992. godine kada je formiran Odjel za zaštitu Predsjednika RH. U isto vrijeme, 1991. godine, u vojarni je bilo smješteno Zapovjedništvo ZNG-a. Na temelju sporazuma ministara MUP-a i MORH-a, 1994. godine vojarna je predana na korištenje Hrvatskoj vojsci.

U Rješenju o povratu imovine stoji da je gđa Kamnatnik obavezna sklopiti Ugovor o zakupu ljetnikovca s Republikom Hrvatskom na najmanje 10 godina. No tadašnji načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić traži od Vlade da vojska ljetnikovac, koji je koristila kao rezidencijalni objekt, zadrži na korištenje. U njemu su se ugošćivali visoki vojni i civilni dužnosnici, Vojni ordinarijat je održavao duhovne vježbe. Lucić je u rujnu 2010. godine pismeno iznio stav da je u interesu Ministarstva obrane i Oružanih snaga da se ljetnikovac zadrži u sklopu vojarne Tuškanac.

Više pročitajte ovdje